Politikerbørn står ikke i lære

Børn af ministre og partiledere kommer på gymnasium og højere uddannelser. Politikernes verden er milevidt fra erhvervsskolerne, der føler sig oversete.

Man skal se langt efter politikeres børn på landets tekniske skoler. (Foto: Harry Nielsen)Man skal se langt efter politikeres børn på landets tekniske skoler. (Foto: Harry Nielsen)

En rundspørge, Nyhedsbrevet 3F har fået foretaget, viser, at børn af ministre og partiledere kommer på gymnasiet og på videregående uddannelser. Lærepladsen og erhvervsskolerne vælges konsekvent fra.

Det mærkes i høj grad ude på skolerne, siger formand for Dansk Teknisk Lærerforbund Jan Hjort, der understreger, at erhvervsskolerne føler sig oversete i forhold til gymnasierne.

- Politikerne har generelt meget lidt kendskab til, hvad der foregår i vores verden. De har mange fordomme om erhvervsuddannelserne og er til fals for nemme løsninger, fordi de mangler viden og indsigt, siger han.

Ringe løsninger fra politikere

Som eksempel nævner han politikere, der peger på mere vejledning som den store løsning på de unges store frafald.

- Men i vores virkelige verden har de unge altså fået for meget vejledning. De er ved at være vejledningsresistente. Det er ikke løsningen, siger han og påpeger, at op imod det halve af en ungdomsårgang befinder sig i erhvervsuddannelsessystemet.

- Når så mange politikere ved så lidt om så stort et uddannelsesområde, får det desværre konsekvenser for mange unge, siger han.

Ikke én i lære

Rundspørgen til alle ministre og partiledere viser, at deres børn kommer på gymnasiet, når de har alderen til det, og at valget derefter primært falder på en videregående uddannelse. Ikke ét barn har valgt erhvervsskolerne og lærepladsen.

En del af de adspurgte politikeres børn går dog stadig i folkeskole eller privatskole og har endnu ikke valgt uddannelse.

Haarder kender gymnasiet

Men for eksempel er undervisningsminister Bertel Haarders børn gået akademikervejen.

- Som politikere kender vi jo gymnasiet og ikke erhvervsskolerne indefra. Vi skal være meget opmærksomme på, at der ikke gøres forskel, siger Bertel Haarder og understreger, at han har kompenseret ved at sætte sig grundigt ind i erhvervsuddannelserne.

- Jeg besøger også jævnligt erhvervsskolerne - oftere end gymnasierne, siger Bertel Haarder.

Politik på usikkert grundlag

Forbundssekretær i 3F Per Christensen siger, at det tror pokker, at der ikke sker noget, når politikerne er langt væk fra erhvervsskolerne. Han frygter, at de laver politik på et område, de ikke kender nok til.

- Tekniske skoler, murerlærlinge, lærerfri timer og kæmpe frafald er ikke en del af deres verden. Politikernes fokus er på gymnasier og højere uddannelser, hvor deres egne børn er godt i vej. De mærker ikke uligheden i uddannelsessystemet, som for mange 3F-børn betyder, at uddannelse er lukket land, siger han.

Teknisk virkelighed

- Det er et kæmpeproblem, at politikerne lever i den samme verden, mener også politisk kommentator Rasmus Jønsson, der fremhæver, at politikerne ikke er gode nok til at se eller løse problemer i andre verdener end deres egen.

- Løsninger er tit præget af beregninger, tekniske rapporter og konklusioner på tykke rapporter. Politikerne har ikke problemerne under huden på samme måde, som hvis deres børn fortalte om dårlige toiletforhold og kampen for at finde en praktikplads hen over aftensmaden, siger han.

- Når så mange politikere ved så lidt om så stort et uddannelsesområde, får det selvfølgelig konsekvenser for mange unge, siger formand for Dansk Teknisk Lærerforbund Jan Hjort.

Se minister- og partilederbørnenes uddannelser her:

Se minister- og partilederbørnenes uddannelser her: