Sådan kan du få en uddannelse

Kravene på arbejdsmarkedet vokser, men det kan være svært at komme i gang med en uddannelse. Her er en guide til, hvad dine muligheder for uddannelse og efteruddannelse er som 3F’er.

 (Tegning: Bob Katzenelson) (Tegning: Bob Katzenelson)

Uddannelse er en vigtigt. Flere og flere virksomheder flytter deres produktion til udlandet. Men dårlige oplevelser fra folkeskolen kan sætte en stopper for lysten til at forsøge sig på skolebænken igen.

3F kan hjælpe dig i gang,, og der er mange muligheder.

Det gælder, uanset om man tænker på at tage en komplet erhvervsuddannelse, et kortere kursus eller lære mere dansk, matematik eller andre almene fag.

Her kan du få et overblik over uddannelsestilbuddene.

Voksenlærling

Er du over 25, kan du blive voksenlærling. Det kræver først og fremmest, at du kan få en aftale med en arbejdsgiver om at tage dig i voksenlære.

Som voksenlærling får du normalt fagets overenskomstmæssige løn under uddannelsen, og du vil som regel kunne gennemføre uddannelsen på kortere tid, hvis du har erhvervserfaring fra arbejdet i forvejen.

Når du har taget en formel erhvervsuddannelse, er du godt rustet på arbejdsmarkedet nu og i fremtiden.

Merituddannelse

Erhvervsuddannelser er ikke kun for unge under 18 år, men også for voksne.

På de fleste af 3F's erhvervsuddannelser er det muligt at gennemføre uddannelsen på kortere tid, hvis man har erfaring med arbejdet i forvejen. Det kaldes merit-uddannelse.

På netadressen www.veu-info.dk kan du få vejledning om uddannelse og kurser indenfor de erhvervsrettede uddannelser. Du kan også gå ind på hjemmesiden www.Vidar.dk.

AMU

På AMU, som står for arbejdsmarkedsuddannelserne, kan du få de kurser og certifikater, du mangler inden for en lang række faglige områder.

De fleste kurser er korte, men du kan stykke en række af kurser sammen til et bestemt forløb, som giver mening i forhold til dit arbejde eller det arbejde, du ønsker.

Hvis du er ledig, kan et AMU-kursus måske hjælpe dig med at få et job. Hvis du er i arbejde, har du måske fået udarbejdet en uddannelsesplan via din arbejdsplads, som skal give dig faglig opkvalificering eller omskoling.

Ung i 3F

I Danmark findes der over 120 uddannelser med omkring 250 specialer. Og 48 af uddannelserne hører under 3F's overenskomstområder.

En erhvervsuddannelse eller en lærlingeuddannelse er en praktisk uddannelse, som veksler mellem skolegang på teknisk skole eller på et AMU-center og oplæring på en arbejdsplads. Du kan optages på et grundforløb på en skole, hvis du har gennemført niende klasse.

14 dages uddannelse om året

Hvis du er i job på det private arbejdsmarked, har du ret til 14 dages selvvalgt udannelse om året.

Det blev en realitet ved overenskomstforhandlingerne for det private arbejdsmarked i 2007. Under de 14 dages uddannelse, kan man få udbetalt op til 85 procent af sin normale løn.

På nogle områder er ordningen allerede en realitet, mens for eksempel transport- og industriområderne først kommer med i ordningen i år 2009.