Dansk byggefirma dømt for at have snydt polakker
Fire af byggefirmaet Cisco Partneres fem arbejdstidsaftaler dømt overenskomststridige - dermed har det konkursramte firma snydt sine ansatte for kæmpebeløb.
Cisco Partnere har snydt sine polske ansatte ved at lave arbejdstidsaftaler, der strider imod overenskomsten. (Foto: Harry Nielsen) Byggefirmaet Cisco Partnere Aps. har for anden gang inden for tre år fået det fagretlige systems ord for, at det har været lidt for kreativt i sin udnyttelse af udenlandsk arbejdskraft.
Senest har en faglig voldgift slået fast, at virksomhedens arbejdstidsaftaler er i strid med overenskomsten, og at det derved har snydt dets primært polske ansatte for store beløb.
Spørgsmålet er imidlertid, om de nu tidligere ansatte får glæde af sejren. Firmaet erklærede sig nemlig konkurs i sommer. De ansattes tilgodehavende skal derfor om muligt hentes i boet eller hos Lønmodtagernes Garantifond.
Voldgiften handlede om i alt fem arbejdstidsaftaler, som Cisco Partnere indgik i 2005 og 2006 med repræsentanter for fem sjak bestående af polske arbejdere. Aftalerne indebar arbejdsuger på helt op til 60 timer. 3F har påstået, at aftalerne er i strid med overenskomsten. Det har voldgiften netop givet 3F medhold i, hvad angår fire af de fem aftaler.
- Arbejdstidsaftalerne har haft det formål at få flere arbejdstimer og slippe billigere og ikke betale overtid efter overenskomsten, siger Carsten Bansholm, faglig sekretær i 3F BJMF, som har afdækket forholdene og har haft en del af de polske medarbejdere som medlemmer.
- Derfor er det naturligvis tilfredsstillende, at voldgiften slår fast, at arbejdstidsaftalerne er i strid med overenskomsten, fordi der er for mange ugentlige arbejdstimer og ikke afregnet korrekt. Vi må så håbe, at det ikke alene bliver en principiel sejr, men at den også kan give efterbetaling til de tidligere ansatte, siger han.
BJMF har tidligere opgjort det samlede krav mod virksomheden til i alt 1,7 millioner kroner.
Cisco vildledt - men af hvem
Direktørerne i Cisco Partnere, Jesper Nordentoft og Benny Stybe, har undervejs i sagen beskyldt 3F for vildledning og for ikke at anerkende "en god aftale med Dansk Byggeri", som de udtalte til Allerød Nyt, 12. august i år.
- Jeg tror, de to direktører i dag må erkende, at det ikke var 3F, der vildledte dem, men at de blev vildledt af Dansk Byggeri, siger Ole Christensen, forhandlingssekretær i Byggegruppen i 3F.
Han mener derfor også, at Dansk Byggeri har ansvaret for, at der overhovedet er blevet en sag. Derfor bør Dansk Byggeri idømmes organisationsansvar, når sagen fortsætter ved Arbejdsretten, mener han.
- Det er chokerende, at Dansk Byggeri har ladet sagen køre i halvandet år og blindt har støttet Cisco. Det lange forløb er ekstra ærgerligt, fordi Cisco som bekendt i mellemtiden er gået konkurs, og mulighederne, for at folkene kan få deres tilgodehavende, dermed er forringet, siger Ole Christensen.
Høj husleje var modregning i lønnen
Konsulent Søren Lund Hansen mener ikke, Dansk Byggeri har vildledt Cisco.
- Vi har kun givet vejledning vedrørende en af arbejdstidsaftalerne, og den aftale er i orden efter overenskomsten, siger voldgiften.
Søren Lund Hansen afviser, at Dansk Byggeri har pådraget sig organisationsansvar, men vil ellers ikke udtale sig, idet sagen som nævnt skal behandles i Arbejdsretten.
Ole Christensen: Jeg ved ikke, hvordan Dansk Byggeri har vejledt Cisco, men kan alene forholde mig til, at Dansk Byggeri i Arbejdsretten har forsvaret alle fem aftaler.
Arbejdsretten skal ud over 3F's påstand om organisationsansvar også tage stilling til et spørgsmål om tvungen indkvartering i ejendomme, som Cisco ejede. 3F påstår, at høje huslejer var udtryk for modregning i lønnen. På et tidspunkt differentierede Cisco huslejen således, at de ufaglærte betalte mest og faglærte mindre - så den ufaglærte arbejdskraft dermed også fik mindre udbetalt. Derudover skal Arbejdsretten tage stilling til efterbetalingens størrelse.