Huslejen højst for ufaglærte polakker i øst-firma
Virksomheden Ciscos differentierede huslejer for polske ansatte for ens værelser indikerer, at husleje benyttes som lønregulering. Enhedslisten kræver strammere regler for øst-godkendelse.
En tidlig ansat, hvis identitet er Nyhedsbrevet 3F bekendt, oplyser, at det ikke var nogen hemmelighed fra Ciscos side, at huslejen var forskellig afhængig af, om man var ufaglært eller faglært. Vi kender alle til forskelle i huslejen. Det kan skyldes forhold som boligens størrelse og standard, eller hvor den er beliggende, hvornår vi har erhvervet den - eller hvornår ejendommen er opført.
Forskellene kan også forklares med, om du er faglært eller ufaglært.
Sådan har entreprenørfirmaet Cisco Partnere Aps. valgt at opgøre huslejen for firmaets polske ansatte.
En ufaglært betaler mere end en faglært for præcis den samme plads og den samme standard. Det betyder, at to polske arbejdere i Cisco ikke får det samme udbetalt, selvom de tilsyneladende har den samme løn.
- For os er der ingen tvivl om, at den differentierede husleje for præcis den samme ydelse dækker over, at den ufaglærte i Ciscos optik ikke skal have så meget i løn som den faglærte, siger Carsten Bansholm, faglig sekretær i BJMF, Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening i København.
- Denne form for absurd negativt personligt tillæg mere end indikerer, at den høje husleje bruges til at regulere lønnen, siger han.
3.000 kroner hver anden uge
En tidligere ansat i Cisco Partner Aps. har overfor Nyhedsbrevet 3F forklaret, at han har skrevet under på et dokument skrevet på dansk, hvor han uden sit vidende gav arbejdsgiveren ret til at trække huslejen direkte fra hans bankkonto - samme dag som lønnen er sat ind.
Han oplyser, at de faglærte betaler 2.200 kroner hver anden uge - der svarer til lønningsperioden - mens huslejen for de ufaglærte er 3.000 kroner hver anden uge. I begge tilfælde for indkvartering i en bolig med fire værelser, hvor der boede ti polske arbejdere. Uanset om der var to eller tre på værelset, var huslejen afhængig af status som faglært eller ufaglært. De ti arbejdere delte et køkken og et toilet.
Den nu tidligere ansatte, hvis identitet er Nyhedsbrevet 3F bekendt, oplyser, at det ikke var nogen hemmelighed fra firmaets side, at huslejen var forskellig afhængig af, om man var faglært eller ufaglært.
Omgåelse af Østaftalen
Cisco Partnere er efter det oplyste nu ophørt med at opkræve differentieret husleje. Det er sket efter fagforeningen BJMF i sommer, har haft de første mæglingsmøder med firmaet og søgt forklaring på en række forhold, blandt andet de forskellige huslejer.
- Det er godt nok, at Cisco er blevet lidt klogere, men virksomheden kan ikke løbe fra, at huslejen, differentieret eller ej, er udtryk for modregning i lønnen for at omgå Østaftalen, der skal sikre østarbejdere dansk løn og overenskomst, siger Carsten Bansholm.
3F har indledt en faglig sag mod Cisco Partnere med påstand om overenskomstbrud. Ud over forholdet med modregningen i lønnen, gør virksomheden ifølge 3F sig skyld i mere traditionelle overenskomstbrud som følge af blandt andet manglende overtidsbetaling. 3F's påstand er et krav på samlet 1,2 millioner kroner alene for det traditionelle overenskomstbrud. Oveni kommer så modregningen i lønnen.
Sagen er berammet til mægling i midten af december.
Det er ikke lykkedes mandag eller tirsdag morgen at få en kommentar fra Cisco Partneres direktør Jesper Nordentoft.
Nye regler for forhåndsgodkendelser
Det er ikke første gang, Cisco Partnere Aps. har svært ved at finde ud af reglerne på det danske arbejdsmarked.
I fjor underkendte en faglig voldgift Cisco Partneres engagement med et polsk firma, hvis ansatte fik polsk løn. Voldgiften slog fast, at Cisco havde ledelsesretten overfor de polske ansatte, og at de derfor var omfattet af dansk overenskomst. Indirekte sagde voldgiften samtidig, at Cisco overtrådte Østaftalen.
I mellemtiden er Cisco blevet forhåndsgodkendt i Udlændingeservice til at ansætte udenlandsk arbejdskraft efter Østaftalens regler.
Derfor foreslår Enhedslisten, at firmaer, der én gang er dømt enten i det fagretlige eller civilretlige system, ikke skal have mulighed for at blive forhåndsgodkendt.
- Forhåndsgodkendelserne er i forvejen et farligt spor, som betyder at man mister kontrollen med firmaernes import af arbejdskraft. Derfor skal de firmaer, som ikke kan overholde overenskomsten, ikke have forhåndsgodkendelse, siger Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører Jørgen Arbo-Bæhr.