Polsk firma bag stort svindelnummer

Polsverol Spolka meldte sig ind i Dansk Byggeri og undgik dermed konflikt med fagforeningen - men fulgte aldrig overenskomsten, der følger med medlemskabet.

Dette er en opskrift på, hvordan man som udenlandsk firma platter det danske arbejdsmarked.

Opskriften er kort: Meld dig ind i en arbejdsgiverorganisation, foregiv at du dermed følger dansk overenskomst, og når regnskabets time kommer, så smutter du hjem til Polen, eller hvor du kommer fra, uden at have betalt den overenskomstmæssige løn.

Det polske byggefirma Polsverol Spolka overtog således i juni konfliktramt arbejde fra et andet polsk firma - med samme ejerkreds har det siden vist sig - og meldte sig med udsigt til en fortsat faglig strid og blokade ind i Dansk Byggeri. Firmaet overholdt dog aldrig overenskomsten, der følger med medlemskabet.

Firmaet arbejdede som underentreprenør ved en stor renovering af et alment boligselskab i Snekkersten i Nordsjælland. Det er entreprenørvirksomheden E. Pihl & Søn, der har hovedentreprisen på den store renoveringsopgave.

- Vi er et ordentligt firma og forudsætter derfor, at vores samarbejdspartnere overholder deres aftaler og er derfor både skuffede og overraskede over, at det polske firma ikke fulgte reglerne, siger projektchef Henrik Carlsen fra E. Pihl & Søn.

Lokket i en fælde

Forhandlingssekretær Ole Christensen, Byggegruppen i 3F, er rasende.

- Både vi og Dansk Byggeri er blevet snydt. Rent faktisk har et polsk firma blot skiftet navn og dermed stoppet en lovlig dansk konflikt. Vi har at gøre med polske aktører, der uden tvivl aldrig har haft til hensigt at aflønne efter danske vilkår, siger han.

I Dansk Byggeri er man alt andet end stolt af sagen. Konsulent Per Dahlin oplyser, at repræsentanter fra Polsverol bedyrede, at der ikke var personsammenfald i ledelsen med det firma, som Polsverol overtog arbejdet fra.

- Jeg føler derfor, at vi blev lokket i en fælde. Men det er noget, vi må lære af. Vi skal i fremtiden være mere selektive, når vi engagerer os med udenlandske firmaer, siger han.

Ole Christensen siger, at det fortsat er Byggegruppens principielle holdning, at man foretrækker, at byggefirmaerne er medlem af Dansk Byggeri.

- Men den strategi holder kun, så længe vi kan stole på, at medlemmer af Dansk Byggeri overholder de forpligtelser, der følger med medlemskabet, og at Dansk Byggeri følger op, hvis der er ugler i mosen.De polske arbejdere er nu ansat i det danske firma Cisco Partnere Aps og har arbejdstilladelse. Det havde de ikke, da billedet her blev taget, mens de udførte jordarbejde for en underentreprenør til E. Pihl & Søn på et byggeri i Snekkersten.