Få mest ud af din MUS-samtale

Hvordan får du mest ud af din MUS-samtale? Og hvordan forbereder du dig bedst til samtalen med chefen? Her er der fem gode råd fra en ekspert.

Alle offentligt ansatte har krav på en MUS-samtale en gang årligt. Her skal der lægges en udviklingsplan for medarbejderen. Det kan eksempelvis være øget ansvar, nye arbejdsopgaver eller opkvalificeringskurser. (Foto: Colourbox)Alle offentligt ansatte har krav på en MUS-samtale en gang årligt. Her skal der lægges en udviklingsplan for medarbejderen. Det kan eksempelvis være øget ansvar, nye arbejdsopgaver eller opkvalificeringskurser. (Foto: Colourbox)

Tiden er inde til årets MUS-samtaler - Medarbejder Udviklings Samtaler. Det er samtalen, der skal udvikle dig som medarbejder. Men husk at det også er samtalen, der skal udvikle virksomheden, du arbejder i.

Det er din chance for at snakke med din chef om dit daglige arbejde. Hvad er du glad for? Hvad vil du gerne lave mere af? Hvordan kan du bedst muligt udvikle dig sammen med virksomheden?

Eva Maria Mogensen er chefkonsulent hos Statens Center for Kompetenceudvikling, hvor hun blandt andet rådgiver om MUS-samtaler. Her giver hun dig fem råd til, hvordan du får mest ud af satalen.

5 gode råd til en god MUS-samtale

1. Forbered dig
Første råd er simpelt. Tænk over, hvad du gerne vil have ud af samtalen. Ønsker du nye opgaver? Vil du lære noget nyt? Kig også på, hvor virksomheden er på vej hen. Er der nogle nye mål, som du kan hjælpe virksomheden med at nå? På den måde kan du også bedre argumentere for, hvorfor et specielt kursus vil være en god ide.

2. Kig fremad
Der er ingen grund til at forklare fortiden og hvad, du har lavet det foregående år. Tag udgangspunkt i, hvilke opgaver du godt kan lide, og hvad du selv synes, du er god til. Lyt og stil spørgsmål til, hvordan lederen ser din rolle og opgaver fremover.

3. Kom med forslag
Har du gode forslag til, hvordan arbejdet kan gøres anderledes eller bedre, så kom med dem. Det viser, at du tager ansvar for, og ved, hvor virksomheden er på vej hen og hvad, der kræves for at nå det.

4. Aftal en dagsorden før mødet
Meld ud hvad du ønsker at tale om - og omvendt. Det giver dig bedre muligheder for at forberede dig på de punkter, som chefen ønsker at drøfte.

5. Tal med dine kolleger inden
Du kan få mange gode idéer til efteruddannelse, og dine kolleger kan samtidig være med til at pege dine stærke sider ud inden samtalen med chefen.