En lille is kan også gøre det

Klumme: Vi står gerne i kø langt ned ad gaden for at få en større vaffelis for pengene. Men vokser nydelsen med antallet af iskugler? Vibeke Lund sætter spørgsmålstegn ved vores forventning om, hvornår vi er mætte.

Sommertid er lig med istid, og der kan hurtigt ryge nogle ekstra kalorier indenbords på en gåtur til ishuset. (Foto: Colourbox)Sommertid er lig med istid, og der kan hurtigt ryge nogle ekstra kalorier indenbords på en gåtur til ishuset. (Foto: Colourbox)

Mæthed og tilfredshed efter et måltid handler ikke kun om en fyldt mavesæk. Det er især koncentrationen af blodsukker i blodet, der styrer vores appetit. Jo mere blodsukkeret stiger, des mere mætte bliver vi og omvendt. Når det falder, bliver vi mere og mere fokuserede på at skulle have noget at spise.

Måske har du allerede afprøvet det gode råd om at sammensætte dit måltid, så der er mange indtryk både for øjet og smagssansen. En tallerken med mange farver og forskellige smagsnuancer ender hurtigere med en følelse af at have spist nok. Det betyder faktisk, at man - alt andet lige – spiser mindre med større tilfredshed.

Små retter der mæltter

De fineste restauranter serverer ofte mange små retter med spisepauser så tilpas lange, at måltidet når at blive fordøjet, og blodsukkeret når at stige lidt mellem retterne. Første tanke ved synet af en mikroskopisk forret går måske i retning af pølsevognen nede på hjørnet.

Men så indtræffer miraklet, og du må indrømme, at du både er mæt og godt tilfreds, når regningen kommer. Vurderet på antallet af mundfulde indtaget over de sidste to timer, ligger planen om de to ristede med det hele stadig og lurer forventningsfuldt i baghovedet. Men det er kun fordi, du lod tanken flytte ind i din hjerne, mens du stadig var sulten.

Juster på din mæthedsoplevelse

Hvis du insisterer, kan du da sagtens runde pølsevognen, men det er ikke fordi du er sulten. Det er fordi, du stædigt holder fast i din forventning til, hvordan rigtig mæthed skal føles i kroppen.

Den amerikanske drøm om, hvordan man skal have det efter et godt måltid, ligner til forveksling mange danskeres: Mavespændinger, kvalme og en anelse vejrtrækningsbesvær.

Det bringer mig frem til min pointe, der i bedste fald kan få nogle til at afprøve en ny og sundere måde at nyde sommerens mange is på. Øvelsen går ud på at nøjes med en eller to kugler i vaflen og stadig få den samme eller en endnu større tilfredshed ud af is-oplevelsen.

Brevkassen: Grove elle finvalsede havregryn?

Hej Vibeke
Hvad er sundest, grove eller finvalsede havregryn?
Hilsen Poul P

Kære Poul P
Ernæringsmæssigt er der ingen forskel på grovvalsede og finvalsede havregryn.
Hilsen Vibeke