3F: Vækst i sig selv udrydder ikke fattigdom

3F er positiv overfor anbefalingerne fra Afrikakommissionen, men mener at der skal mere til, hvis de fattige skal have glæde af øget økonomisk vækst

Får Afrikas fattige glæde af dansk bistand til erhvervslivet? Det er usikkert, mener 3F. (Foto: Søren Zeuth)Får Afrikas fattige glæde af dansk bistand til erhvervslivet? Det er usikkert, mener 3F. (Foto: Søren Zeuth)

Den danske udviklingsbistand til Afrika skal fremover i højere grad rettes mod de unge og mod den private sektor.

Det handler med statsminister Lars Løkke Rasmussens ord om at skabe ”privatsektordrevet vækst” og jobskabelse for unge som det bedste middel til fattigdomsbekæmpelse.

Sådan lyder det sammenfattende fra en bredt sammensat Afrikakommission, som forleden fremlagde sin anbefaling.

I 3F – der er stærkt engageret i fagligt udviklingsarbejde i det sydlige Afrika – har man med interesse fulgt kommissionens arbejde og læst anbefalingerne.

- Vi kan naturligvis kun være enige i, at vækst og jobskabelse for ikke mindst de unge er utroligt væsentligt, siger 3F's næstformand Steen Andersen.



Der mangler nogle forudsætninger

3F advarer dog mod at tro, at vækst i sig selv udrydder fattigdom.

- Al erfaring viser, at vækst og jobskabelse alene ikke bekæmper fattigdom. Når vi herhjemme siger ”at når det regner på præsten, så drypper det på degnen”, så er det et sandt udsagn, fordi vi har en række fordelingspolitiske forudsætninger på plads. For eksempel har vi et effektivt skattesystem og et velorganiseret arbejdsmarked med stærke faglige organisationer, der forhandler overenskomster og aftaler med arbejdsgiverne og presser regeringen til at overholde grundlæggende arbejdstagerrettigheder, siger Steen Andersen.

- I de fleste afrikanske lande er disse forudsætninger ikke på plads, og derfor gælder udsagnet ikke her. Derfor er det meget vigtigt, at initiativer til at fremme øget vækst og beskæftigelse følges at initiativer til at sikre udvikling af fordelingspolitiske tiltag. Det være sig støtte til en bæredygtig offentlig sektor, med sundhed og uddannelse og sikring af arbejdstagernes rettigheder, samt støtte til udvikling af repræsentative faglige organisationer, så der sikres ikke bare job men gode job, ordentlige arbejdsvilkår og lønninger, folk kan leve af, siger 3F's næstformand.

Han opfordrer derfor til, at der sideløbende arbejdes med til at tilvejebringe disse forsætninger.



Fordobling af støtten til privatsektoren

Med anbefalingerne vil den danske støtte til det som kaldes privatsektorudvikling de kommende fire år fordobles fra en til to milliarder kroner. Der bliver ikke tale om flere penge men om en omlægning af den hidtidige bistand.

Afrikakommissionen vil iværksætte fem initiativer, som under et skal sikre flere penge til at gøre livet lettere for erhvervslivet, gøre det lettere for iværksættere at låne, sikre adgang til energi på lokalt niveau samt yde støtte til højere uddannelsesinstitutioner.

Dansk udviklingsbistand gennem erhvervslivet - som initiativet Business-to-business (b2b) er tidligere blevet kritiseret for at komme store danske selskaber til gode, men ikke have en dokumenteret effekt for de fattige.