Øget fokus på og flere penge til Afrika
Regeringen vil i endnu højere grad have fokus på og fremme god regeringsførelse, demokrati og respekt for menneskerettigheder - prioriteter, som 3F er meget enige i.
3F er enig med udviklingsminister Ulla Tørnæs (V), der vil øge ulandsbistanden til Afrika. Børnene på billedet er fra Mozambique. (Arkivfoto) Det bliver Afrika, der får del i de ekstra penge til dansk udviklingsbistand som er en følge af den økonomiske vækst.
Regeringen har lagt sig fast på at anvende 0,8 procent af bruttonationalindkomsten (BNI) til udviklingsbistand, og med brølende dansk økonomi giver det alene i 2007 ekstra 800 millioner kroner i udviklingsbistand i forhold til i år.
Og de nye midler vil primært kanaliseres til Afrika.
Det oplyste udviklingsminister Ulla Tørnæs (V), da hun mandag præsenterede regeringens udviklingspolitiske prioriteter for de kommende fire-fem år.
- Regeringen vil sætte ind, hvor behovet er størst, og udfordringerne for at opnå en bæredygtig udvikling er uden sammenligning størst i Afrika. Det skal ske gennem en langsigtet indsats, som skal støtte de enkelte landes egen vilje til at bekæmpe fattigdom, sagde ministeren.
Der bliver tale om tre indsatsområder, der får særlig prioritet og hvor der med ministerens ord er "store gevinster at hente".
De tre indsatsområder er god regeringsførelse, kvinder og hiv-aids.
Stærkere offentlig sektor
- God regeringsførelse i modtagerlandene er af helt afgørende betydning. Uden det har alle andre initiativer begrænset effekt, sagde ministeren.
Regeringen vil derfor udarbejde en ny strategi, der skal sikre, at den danske indsats på dette område bliver mere fokuseret og effektiv. Det skal ske ved at styrke landenes offentlige administration, så de på sigt kan varetage basale ydelser som sundhed og uddannelse - ligesom landene skal skabe bedre muligheder for erhvervsudvikling.
I alt etablerer regeringen i 2007 seks nye indsatser for god regeringsførelse, heraf de fire i afrikanske lande. Samlet sættes der knap en halv milliard af til primært reform af landenes offentlige sektor.
Styrkelse af civilsamfundet
I en kommentar til regeringens nye prioriteter siger 3F's internationale sekretær Sune Bøgh:
- Ingen kan være uenig i, at der er brug for at gøre en ekstra indsats i Afrika, hvis man skal gøre noget ved fattigdomsproblemerne. Og de tre valgte særlige indsatsområder er alle af stor vigtighed, når der skal skabes bæredygtighed.
Sune Bøgh noterer sig samtidig, at regeringen vil anvende Verdensbanken "doing business"-indikatorer om blandt andet respekt for menneskerettigheder i den danske bistand, at der skal arbejdes målrettet for at styrke civilsamfundets rolle i samarbejdslandene samt at indsatsen for at fremme demokrati og menneskerettigheder fortsat prioriteres.
- Omsat til vores sprog betyder det også styrkelse af de organisationer, som skal være med til at sikre, at økonomisk fremgang ikke bliver for de få. Derfor er der i alle lande brug for stærke organisationer på arbejdsmarkedet - ikke bare stærke fagforeninger men generelt bæredygtige organisationer, som har reel evne til at aftale spillereglerne for de enkelte landes arbejdsmarkeder til gavn for alle på arbejdsmarkedet og dermed være med til at sikre de fattige del i den økonomiske vækst. Er det det, regeringen lægger op til, er vi meget enige.
- Et aktivt civilsamfund er helt afgørende for et stærkt fattigdomsfokus, som regeringen ganske rigtigt selv noterer det, siger Sune Bøgh.
Den danske udviklingsbistand vil næste år nå 13,6 milliarder kroner - eller ca. 2.600 kroner pr. dansker. Dermed vil udviklingsbistanden målt i kroner passere det niveau, som den havde i 2001, da VK-regeringen tog over efter SR og indledningsvis skar voldsomt i den internationale bistand.