30 mio. udviklingskroner til 3F
3F modtog i 2006 knap 30 millioner fra Udenrigsministeriets udviklingsorganisation Danida til forbundets internationale udviklingsarbejde. Dermed er 3F den tiendestørste modtager af Danida-midler til den såkaldte NGO-bistand.
Ulandssekretariatet modtog i alt 38 millioner kroner fra Danida, og det indebærer, at dansk fagbevægelses engagement i den tredje verden samlet i 2006 modtog 68 af de i alt 966 millioner kroner, som blev udbetalt til danske NGO'ere.
Tallene fremgår af Danida's netop udsendte årsberetning for 2006.
3F fik i 2006 ca. fire millioner kroner mere fra Danida end året før. For Ulandssekretariatet er der tale om godt en million kroner mindre.
De største modtagere er de seks organisationer, der har en såkaldt rammeaftale over NGO-bevillingen og ikke er bundet af enkeltprojekter. Disse seks er Mellemfolkeligt Samvirke (der med 166 millioner kroner er største modtager), Ibis, Folkekirkens Nødhjælp, Dansk Røde Kors, Care og Red Barnet. Disse seks organisationer modtager tilsammen 550 millioner kroner eller mere end halvdelen af alle græsrodspengene.
Organisationerne skal selv bidrage
Regeringen har besluttet, at de seks rammeorganisationer selv skal være med til at finansiere deres udviklingsarbejde gennem egne privatindsamlede midler. Egenfinansieringen skal være minimum 10 procent, i 2006 dog kun fem procent. Alle de seks organisationer opfylder egenfinansieringskravet i 2006, fremgår det af årsberetningen.
Regeringen begrunder kravet med et ønske om at sætte skub i en proces, der skal gøre NGO'erne mere uafhængige af den statslige pengepung. Samtidig med kravet fik alle seks rammeorganisationer tilladelse til at gennemføre landsdækkende husstandsindsamlinger - en ret alle benyttede sig af i 2006 med meget forskelligt udbytte. Et par organisationer har brugt lige så mange penge på at gennemføre indsamling som der er kommet i kassen i kraft af indsamlingen.
Ud over landsindsamlinger har organisationerne en vifte af muligheder for at samle ind til dækning af egetbidraget, hedder det i årsberetningen, som blandt andet nævner at en kampagne som Folkekirkens Nødhjælps "Giv en ged" op mod jul overgik alle forventninger.
Danmark ikke længere duks
Omkring halvdelen af NGO-bistanden går til Afrika. Det samme er i øvrigt tilfældet med Danidas direkte bilaterale bistand, hvor Afrika i fjor modtog knap fire milliarder af land-til-land bistanden på 8,7 milliarder. Den danske bistand gennem internationale organisationer og EU, den såkaldte multilaterale bistand, udgjorde sidste år 4,6 milliarder.
Den samlede danske bistand er ifølge årsberetningen 13,3 milliarder kroner.
Det svarer til 0,8 procent af bruttonationalindkomsten (BNI). Det placerer Danmark som den femtestørste donor i international udviklingsbistand distanceret af Sverige, Norge, Luxembourg og Holland.
I 2001, da VK-regeringen kom til magten, var Danmark verdens mest gavmilde land i forhold til international bistand med 1,03 af BNI. Den samlede bistand var 2001 på 12,8 milliarder kroner - eller blot en halv milliard mindre end fem år senere. I mellemtiden er den økonomiske vækst buldret derudad, mens den danske bistand relativt er gået tilbage. I samme periode har de fleste andre EU-lande øget deres bidrag i forhold til BNI.