Ny uddannelse til skoletrætte og ordblinde
Praktisk orienterede unge kan nu få en erhvervsuddannelse som produktør. Virksomhederne er parat, vurderer arbejdsgiverne i DI.
Ordblinde, talblinde, skoletrætte eller unge, der af andre grunde har haft det svært i folkeskolen, er målgruppen for den nye uddannelse som produktør i industrien. (Arkivfoto) 3F's Industrigruppe og DI har i fællesskab udviklet en ny, kort erhvervsuddannelse, som er skræddersyet til praktisk orienterede unge. Den er nu godkendt i Folketingets Uddannelsesudvalg, og de første elever vil kunne begynde efter sommerferien.
"Produktør" kaldes uddannelsen, som tager halvandet år og vil kunne bruges bredt i industrien.
I målgruppen er især unge, der er ordblinde, talblinde, skoletrætte eller af andre grunde har haft det svært i folkeskolen. Efter endt uddannelse vil de kunne varetage job, som i dag er besat af ufaglærte med en række AMU-uddannelser.
- Hvis vi skal nå målsætningen om, at 95 procent af en ungdomsårgang skal have en uddannelse, er det vigtigt, at der er relevante tilbud til alle. Der bliver den nye produktør-uddannelse et godt alternativ, siger Pia Maul Andersen, der er forhandlingssekretær i Industrigruppen.
Praktikpladser skal på plads
Næste skridt er at få godkendt de skoler, der skal udbyde uddannelsen. Og så planlægger DI og 3F et fælles reklamefremstød for at gøre de unge, virksomhederne og ikke mindst ungdomsvejlederne opmærksomme på, at uddannelsen eksisterer.
- Netop i forhold til denne gruppe unge er det helt afgørende for motivationen, at praktikpladserne er til stede på forhånd, siger Pia Maul Andersen.
I DI er man overbevist om, at det nok skal lykkes at skaffe praktikpladser nok.
- Vores undersøgelser viser, at virksomhederne er interesserede. Men det er for tidligt at sige, hvor mange praktikaftaler, der skal indgås, før uddannelsen kan kaldes en succes. Erfaringen viser, at det tager år at løbe en ny erhvervsuddannelse i gang, siger Christine Bernt Henriksen, uddannelseskonsulent i DI