14.800 vil gå glip af uddannelse hvert år

Hvis det kommunale niveau for uddannelse af ledige fortsætter i år, vil de ledige miste uddannelse svarende til 14.800 fuldtidspersoner om året, viser nyt notat fra 3F.

Hvis kommunerne fortsætter som hidtil og stort set ikke tilbyder uddannelse til ledige i aktivering, når kommunerne overtager beskæftigelsesindsatsen næste år, må de forsikrede ledige vinke farvel til uddannelse i stort omfang.Hvis kommunerne fortsætter som hidtil og stort set ikke tilbyder uddannelse til ledige i aktivering, når kommunerne overtager beskæftigelsesindsatsen næste år, må de forsikrede ledige vinke farvel til uddannelse i stort omfang.

Hvis kommunerne fortsætter som hidtil og stort set ikke tilbyder uddannelse til ledige i aktivering, når kommunerne overtager beskæftigelsesindsatsen fra 1. august i år, må de forsikrede ledige vinke farvel til uddannelse i stort omfang.

Omfanget svarer til 14.800 fuldtidspersoner i uddannelse i 2010. Det viser et nyt notat fra 3F.

Beregningen forudsætter, at kommunerne fortsætter deres lave uddannelses-indsats som hidtil, og at ledigheden fordobles over de næste to år, som de fleste eksperter venter. Beregningen er lavet for 2010, som er det første hele år, kommunerne har ansvaret for beskæftigelsesindsatsen.

Tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har netop vist, at kommunerne næsten ikke tilbyder aktivering i form af uddannelse til ledige kontanthjælpsmodtagere, mens næsten halvdelen af de forsikrede ledige - dagpengemodtagerne - får mulighed for at opkvalificere sig, når de er ledige og skal i aktivering.

De 14.800 fuldtidspersoner svarer til, at godt halvdelen af alle dem, der går på en erhvervsuddannelse inden for bygge- og anlægsområdet, som tømrere, murere og så videre, droppede ud af uddannelsen - hvert år.

Uddannelse et mål i sig selv

- Beskæftigelsesministeren har svaret i Folketinget, at kommunerne skal bruge de redskaber, der hurtigst får folk i arbejde. Det er ikke et mål for ham i sig selv, at kommunerne uddanner de ledige. Det er vi faktisk uenige i i 3F. For os er uddannelse et mål i sig selv, siger 3F’s cheføkonom Anita Vium.

- Samtidig er det ulogisk alene at have som mål, at folk skal hurtigst muligt i arbejde i en tid, hvor ledigheden stiger. Når efterspørgslen efter arbejdskraft falder, vil der være nogen, der er ledige et stykke tid, og derfor kan man lige så godt bruge tiden fornuftigt til at opkvalificere dem imens, så de er bedre rustet til at søge job, der kræver større kvalifikationer. Samtidig vil der fremover være behov for bedre uddannet arbejdskraft, så det er også i virksomhedernes og samfundets interesse, pointerer Anita Vium.