Svage unge skal ikke udelukkes
3F ser mange gode elementer i Dansk Industris nye plan for erhvervsskolerne, men afviser blankt forslaget om at smække døren i for en bestemt gruppe unge.
3F tager skarpt afstand fra DI’s forslag om at indføre adgangsbegrænsning på erhvervsuddannelserne.
(Arkivfoto.) Arbejdsgiverorganisationen DI har netop lanceret en ny handlingsplan for fremtidens erhvervsskoler. 3F mener, at der er meget positivt i planen, men der er også alvorlige hurdler. Især DI’s forslag om at indføre adgangsbegrænsning på erhvervsuddannelserne.
- Vi tror ikke på, at man når målet om, at 95 procent af en ungdomsårgang skal gennemføre en ungdomsuddannelse inden 2015, ved at udelukke elever, der forlader folkeskolen med manglende kundskaber. Det tager vi skarpt afstand fra, siger forbundssekretær i 3F Per Christensen.
Både for stærke og svage
Man han pointerer samtidig, at 3F er enig med DI i, at de danske erhvervsuddannelser hører til verdens bedste - og det skal de blive ved med at være.
- Vi er også enige i, at skolerne skal udfordre både de bogligt stærke og de svage elever, siger han.
Han peger på, at erhvervsskolerne har fået mulighed for at lave særligt tilrettelagte grundforløb for disse elever.
Nogle skal bruge hænderne
- De muligheder skal udnyttes fuldt ud. Meget gerne i samarbejde med produktionsskolerne, som har særlige erfaringer med unge, der har behov for at bruge hænderne, siger han.
Han peger også på, at erhvervsgrunduddannelsen - EGU - kan anvendes meget mere målrettet end i dag til de elever, der har brug for at blive klædt på, før de er i stand til at gennemføre den egentlige erhvervsuddannelse.
3F: Kulegrav området
Men han understreger, at der grundlæggende er så mange usikkerheder om, hvad der virker og ikke virker - den ene reform afløser den anden uden nævneværdig effekt.
- Derfor er det nødvendigt, at der hurtigt bliver nedsat en uddannelseskommission. Den skal analysere området og komme med forslag til, hvordan man opnår, at alle unge får en uddannelse, siger han og understreger, at der er meget langt op til regeringens mål om de 95 procent.
- De nyeste tal tyder endda på, at det går den forkerte vej, siger Per Christensen.