Tre sunde grunde til at nyde dit fedt

Klumme: Kroppen har brug for fedt, og det skader ikke at snige en lille klat mayonnaise eller remoulade op på fiskefileten, tværtimod, fortæller Vibeke Lund, der her giver tre gode grunde til at nyde det fede liv.

Dip, dyppelse og dressing kan få sunde sager til at smage så godt, at der ryger endnu flere grøntsager ned med endnu større fornøjelse. Det er især de sunde umættede fedtsyrer, som er gode for kroppen. (Foto: Colourbox)Dip, dyppelse og dressing kan få sunde sager til at smage så godt, at der ryger endnu flere grøntsager ned med endnu større fornøjelse. Det er især de sunde umættede fedtsyrer, som er gode for kroppen. (Foto: Colourbox)

1. Fedt er glidecreme
Dip, dyppelse og dressing kan få sunde sager til at smage så godt, at der ryger endnu flere grøntsager ned med endnu større fornøjelse. Det vigtige her er at begrænse mængden og højne kvaliteten af fedtet.

"Rigeligt med smør" og spise-med-Price-agtig tilgang til brug af fedtstoffer i madlavningen er måske ikke det sundeste kostråd i verden. Men følger du det alligevel, så er din vigtigste udfordring at nøjes med at spise mindre af det færdige resultat.

2. Forbud bør forbydes
Hvis noget er forbudt, er vi mange, der får lyst til at spise mere af det af samme grund. Der SKAL være plads til det fede, men med måde selvfølgelig.

Omvendt betyder for mange restriktioner og fedtforskrækkelse, at madlivet både bliver kompliceret, kedeligt og usundt. Variation er det vigtigste kostråd af dem alle.

3. Fedt er livsnødvendigt
I omgangen med fedt er det for det første vigtigt at sørge for at få spist en vis mængde fedt hver dag. Fedt fungerer nemlig som byggeklodser til kroppens celler og cellemembraner - og uden fedt ville vi ikke kunne overleve.

Maksimalt 30 procent af den daglige kost må består af fedt. Minimum 20 procent kunne være en sund rettesnor. Omskrevet til praksis er tommelfingerreglen, at kroppen har brug for cirka 50 gram fedt hver eneste dag.

Dyrk det sunde umættede fedt

De sunde umættede fedtsyrer spiller en væsentlig rolle i forhold til immunforsvarets og kredsløbets funktion, og de findes i avocado, nødder, olivenolie og fede fisk som laks, sild og makrel.

Desuden indeholder fede fisk n-3 og n-6 fedtsyrer, som er så livsnødvendig for os mennesker, at de helst skal være til stede i små mængder i vores daglige kost. Derfor anbefales det, at man spiser fisk to gange om ugen - gerne fede fisk.

De mættede fedtsyrer derimod bør begrænses i kosten. Det mættede fedt finder du i kød, ost og fede mælkeprodukter, og undersøgelser viser, at for meget mættet fedt i kosten øger kolesterolindholdet i blodet og dermed risikoen for at udvikle hjerte-kar-sygdomme.

Brevkassen: Hvor sundt er salt?

Hej Vibeke
Jeg er efterhånden godt forvirret over alle de mange modsigende informationer man får. Der er altid en eller anden ny undersøgelse som modsiger den forrige! Jeg vil gerne vide om salt er sundt eller faktisk ikke er så godt for os?

Hilsen den fortvivlede.


Kære fortvivlede,
Natrium, som salt indeholder, er livsnødvendigt for os mennesker. Natrium er nemlig et vigtigt element i vores ernæringsmæssige og fysiologiske processer.
Verdenssundhedsorganisationen anbefaler, at vi højest indtager 5 gram salt om dagen, for indtager vi mere, er der risiko for at få for højt blodtryk.
Det er derfor vigtigt at skære ned på det salt, du selv tilsætter maden. Men husk at mange færdiglavede fødevareprodukter er tilsat store mængder salt. Det er derfor en god ide at kigge på næringsdeklarationen på bagsiden af emballagen og vælge de produkter, som indeholder mindst salt.