Dansk svinefarm i Polen undviger miljøkrav

Først i 2011 skal Nordeuropas største svinefarm, Poldanor, der er etableret med aktier og lån for 36 millioner skattekroner, opfylde EU's miljøkrav. Ingen kan forklare hvorfor.

Nordeuropas største svinefarm Poldanor, som cirka 60 danske landmænd har etableret i Polen via blandt andet 36 millioner skattekroner, er af uforklarlige årsager havnet på en liste med 66 polske virksomheder, der slipper for at leve op til EU's miljøkrav. (Foto: Tom Heinemann)Nordeuropas største svinefarm Poldanor, som cirka 60 danske landmænd har etableret i Polen via blandt andet 36 millioner skattekroner, er af uforklarlige årsager havnet på en liste med 66 polske virksomheder, der slipper for at leve op til EU's miljøkrav. (Foto: Tom Heinemann)

Hvem der præcist forhandlede sig frem til, at mindst ti svinefarme, heriblandt det danskejede selskab, Poldanor, ikke skal overholde én af de vigtigste miljøregler fra EU før år 2011, svæver i det uvisse.

Det er det særlige IPPC-direktiv, der gennem 25 år har været obligatorisk i Danmark, og som i al væsentlighed handler om, at alle forurenende virksomheder, skal forebygge og bekæmpe forureningen bedst muligt.

I de nye medlemslande i EU skal IPPC-direktivet indføres så snart, det er muligt - dog senest den 30/10 2007.

Dansk svinefarm slipper

Nyhedsbrevet 3F har gentagne gange henvendt sig til de polske miljømyndigheder og til Europa-Kommissionen for at få klarhed over, hvorfor man under optagelsesforhandlingerne med EU-Kommissionen satte 66 navngivne selskaber på en liste, der slipper for at overholde IPPC-direktivet.

En talsmand fra det polske miljøministerium, Magorzata Typko , oplyste i første omgang, at det var selskaberne selv, der ansøgte om at blive optaget på listen.

Nyhedsbrevet 3F bad derefter om aktindsigt i de ansøgninger, der var indsendt af det danske selskab, Poldanor. Malgorzata Typko lovede herefter, at alle dokumenter ville blive sendt så hurtigt som muligt.

Men blot få dage senere vendte hun om på en tallerken. I en skriftlig redegørelse forklarede Magorzata Typko, at der var tale om en misforståelse:

- Listen blev skabt på baggrund af lokale myndigheders oplysninger samt detaljerede informationer fra selskaberne selv, skriver Magorzata Typko.

Kommissionen undersøger sagen

En af sagens mange ubesvarede spørgsmål er hvorfor EU-Kommissionen accepterede, at Polen lod 66 navngivne forurenende virksomheder slippe i mere end tre år.

Kilder i Kommissionen forklarer over for Nyhedsbrevet 3F, at man under forhandlingerne med Polen slet ikke havde fokus på de ti svinefarme, der står opført på listen:

- På basis af de oplysninger, vi havde, da forhandlingerne foregik om risikoen for udsivning, fordampning eller anden forurening, anså Kommissionen det ikke for at være særlig problematisk, at man undtog de mange landbrugsvirsomheder, oplyser Kommissionen.

Med andre ord: Ingen bekymrede sig tilsyneladende om, at især svineproduktionen i Polen hører til blandt det mest miljøbelastende. Alligevel holder Kommissionen dog en dør på klem.

- De enkelte selskaber på listen skal dog ikke regne med, at de nu slipper. De nationale myndigheder kan jo tvinge IPPC-direktivet igennem på et tidligere tidspunkt, hvis de vil, oplyser kilder i Kommissionen til Nyhedsbrevet 3F.

Også de regionale og lokale miljømyndigheder har dog en lille håndbremse i forhold til de enorme svinefarme. Ifølge Malgorzata Typko fra det polske miljøminsterium kan myndighederne gribe ind og i værste fald tvangslukke en svineproduktion, der ikke overholder de gældende regler. Dette er dog - efter hvad Nyhedsbrevet 3F erfarer - aldrig sket før.

Lugter af korruption

SFs medlem af Europarlamentets Grønne gruppe, Margrethe Auken , rejser nu sagen over for EUs miljøkommissær, Stavros Dimas:

- Det her lugter af korruption og manglende vilje til at overholde miljøreglerne af hensyn til erhvervslivet. Nu må vi have foretaget en grundig undersøgelse af, hvordan de 66 selskaber og - ikke mindst - Poldanor - er kommet på den her liste. Vi skal have de polske myndigheder til at forstå, at det her skal tages alvorligt, siger Margrethe Auken, der skal møde miljøkommissæren 12. april i Strasbourg.

Poldanor: ingen problemer

På trods af afsløringerne af de uoverdækkede gyllelaguner på de danskejede svinefarme, mener Poldanors polske direktør Grzegorz Brodziak ikke, at der er noget at komme efter:

- Til vores store overraskelse opdagede vi engang i 2004, at Poldanor var med på den liste, du nævner. Da vi også i dag lever op til IPPC-direktivets krav, betragter vi denne information som betydningsløs for os, siger Grzegorz Brodziak, der oplyser, at 11 af Poldanors farme har en størrelse, der gør, at de skal godkendes efter det nye EU-direktiv:

Ifølge Poldanors oplysninger har de opnået en foreløbig godkendelse på fire af deres farme.