Palæstinas fagbevægelse stormer frem

På trods af krig, besættelse og chikane, kan dansk projekt fremvise imponerende resultater i Palæstina.

- Jeg har aldrig set flere faglige resultater i Palæstina end i 2006. Jeg tror, at elendigheden har været med til at gøre folk flittige og beslutsomme, siger projektets konsulent Ali Khilleh. (Arkivfoto)- Jeg har aldrig set flere faglige resultater i Palæstina end i 2006. Jeg tror, at elendigheden har været med til at gøre folk flittige og beslutsomme, siger projektets konsulent Ali Khilleh. (Arkivfoto)

Selv under det seneste års håbløse vilkår, er det lykkedes de palæstinensiske fagforeninger at gøre store fremskridt.

I 2006 fik fagbevægelsen 18.300 nye medlemmer, dannede193 nye arbejdspladskomitéer, tegnede 43 kollektive overenskomster og afholdt 26 generalforsamlinger med valg.

Det sker med betydelig støtte fra Danmark. 3F og en række andre forbund under LO støtter landsorganisationen PGFTU med råd og vejledning.

Svært at bevæge sig i Palæstina

Situationen er ellers svær nok:

- Det har været kompliceret arbejde på grund af vestens boykot af selvstyret, de militære angreb og de mange checkpoints, der gør livet og det faglige arbejde meget svært, siger projektets konsulent Ali Khilleh.

Der er i dag 550 checkpoints på den besatte vestbred, og det gør det uhyre vanskeligt at rejse i Palæstina, også for arbejdere, der skal rejse til deres job.

Mange projektaktiviteter er blevet aflyst, og i Gaza-striben har det i perioder været umuligt at arbejde for det danske solidaritetsprojekt. Ali Khilleh har selv været hæmmet i sine aktiviteter, da hans pas og visum i lange perioder har været deponeret hos de israelske myndigheder.

Flere resultater end nogensinde

De sociale forhold i de besatte områder er konstant blevet værre det seneste år. Arbejdsløsheden er eksploderet sammen med antallet af fattige palæstinensere i 2006.

- Alligevel har jeg aldrig set flere faglige resultater i Palæstina end i 2006. Jeg tror, at elendigheden har været med til at gøre folk flittige og beslutsomme. De vil bygge noget op. Der er en ånd, som jeg aldrig har oplevet før, siger Ali Khilleh.

Samtidig påpeger han, at den islamiske fagbevægelses fremgang har lagt pres på PGFTU.

Demokratiet vokser i fagforeninger

Ali Khilleh er især glad for, at demokratiet vokser i fagbevægelsen.

- Tidligere var faglige ledere udopeget af de politiske partier. Først nu er en lang række blevet valgt af arbejderne. Fagforeningerne har opnået en voksende demokratisk modenhed, siger Ali Khilleh.

Han gør opmærksom på, at de mange nye medlemmer af PGFTU også bunder i, at forbundet tilbyder billig sundhedssikring og kører projekter med mad og støtte til de fattigste.