Nyt forlig lemper Østaftalen

Regeringspartierne, Socialdemokraterne, SF og de radikale har fredag indgået forlig om lempelser af den hidtidige Østaftale. Forliget betyder ifølge Socialdemokraternes arbejdsmarkedspolitiske ordfører, Thomas Adelskov, at fagbevægelsen får bedre redskaber til at håndtere udenlandsk arbejdskraft. Samtidig bliver det lettere for virksomheder med overenskomst at ansætte østeuropæiske arbejdere. 

- Vi glæder os over, at lønmodtagerorganisationerne nu får langt bedre mulighed for at aftale overenskomster og arbejdsforhold for blandt andet østeuropæiske arbejdere i Danmark, siger Thomas Adelskov.
Han hæfter sig ved, at det er arbejdsmarkedets parter, der har forhandlet sig frem til indholdet og forudsætningerne for den nye aftale.
Socialdemokraterne opfordrer samtidig beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) til ikke at glemme de danske ledige:
- Aftalen skal ikke blive en sovepude for regeringen. Østeuropæisk arbejdskraft kan være med til at løse vores arbejdskraftproblemer, men vi skal ikke glemme de 100.000 danske ledige, der stadig venter på job, og som har brug for en ekstraordinær indsats for at komme i arbejde, siger Thomas Adelskov.
Den radikale ordfører, Elisabeth Geday, beklager, at det ikke lykkedes at fjerne Østaftalen helt. Hun er dog tilfreds med, at aftalen ikke længere gælder for de virksomheder, der har en overenskomst.
- Det er som regel også de virksomheder, der betaler en ordentlig løn og har styr på arbejdsmiljøet. De arbejdsgivere, der gerne vil have arbejdskraft fra østlandene uden at skulle bøvle med Udlændingeservice, kan melde sig ind i en arbejdsgiverforening eller tegne en overenskomst, siger Elisabeth Geday.
Hun lægger vægt på, at udenlandske og danske virksomheder bliver stillet lige, og at fagbevægelsen kun får de oplysninger om virksomhederne, som alle andre også kan få.
Den radikale ordfører kalder det en sejr for hendes parti, at Arbejdstilsynet via ekstra besøg på eksempelvis byggepladserne holder godt øje med de vilkår, den udenlandske arbejdskraft arbejder under.
- Det kan være svært for en polsk håndværker at kende de danske arbejdsmiljøregler. Derfor er der brug for, at Arbejdstilsynet er særlig opmærksom på, at de udenlandske ansatte ikke bliver udsat for større risici for at komme til skade end danske ansatte, mener Elisabeth Geday.
Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, Jørgen Arbo-Bæhr, kritiserer partierne bag Østaftalen for, at de nu udvander den igen.
- Det vil gøre situationen med underbetaling af østeuropæisk arbejdskraft endnu værre. Desværre er en overenskomst ingen garanti for, at virksomhedsejerne altid opfører sig ordentligt. Der er efterhånden mange eksempler på det modsatte, siger Jørgen Arbo-Bæhr.
Han kalder det for rent vås, når partierne bag Østaftalen argumenterer med, at det skal være lettere at rekruttere arbejdskraft fra Østeuropa.
- Det har hele tiden været let, hvis bare virksomhederne dokumenterede, at løn- og arbejdsforhold var i orden. Faktisk lettere end at rekruttere indenlandsk arbejdskraft, argumenterer Jørgen Arbo-Bæhr.