Udstationerede fra øst skal registreres
Behov for at alle firmaer og medarbejdere, der udstationeres til arbejde i Danmark, registreres af de danske myndigheder, siger flere parter. Politichef er enig.
Såvel fagbevægelse som politi mener, at registrering kan være det redskab, som minimerer risikoen for misbrug. I dag skal virksomheder og medarbejdere, der udstationeres til arbejdsopgaver i Danmark, ikke melde deres ankomst eller arbejdsopgave. Der er brug for registrering af alle udenlandske lønmodtagere, der udstationeres af deres hjemlige arbejdsgiver til midlertidigt arbejde i Danmark. Kun derigennem vil man kunne dæmme op for at udstationeringsreglerne misbruges til at omgå den såkaldte Østaftale.
Såvel fagbevægelse som politi mener, at registrering kan være det redskab, som minimerer risikoen for misbrug. I dag skal virksomheder og medarbejdere, der udstationeres til arbejdsopgaver i Danmark, ikke melde deres ankomst eller arbejdsopgave.
- Tilbagemeldingerne fra vore afdelinger viser, at udstationering giver problemer. Det opleves, at ordet "udstationering" er blevet adgangsbilletten, siger Ole Christensen, forretningsfører i SiD's byggegruppe.
Uden mulighed for kontrol
Ole Christensen påpeger, at problemet består i, at fagbevægelsen er uden mulighed for at kontrollere, om der er tale om reel udstationering og at myndighederne åbenbart mangler redskaber til hurtig efterforskning og afgørelse.
- Det handler om at skabe klare regler, så politiet kan tage aktion, hvis arbejderne er her ulovligt og at vi kan tegne overenskomst, hvis de er her lovligt, siger han.
Vanskelig kontrol
På en konference, som SiD afviklede forleden om arbejdsmarkedet efter EU-udvidelsen 1. maj, efterlyste også politiet registrering for at gøre kontrolarbejdet lettere.
- Der er i øjeblikket ikke nogen let tilgang til reglerne om udstationering. Det ville derfor være ønskeligt med et system, hvor personer, som kommer her til landet under henvisning til udstationeringsdirektivet, skal melde sig hos en myndighed. Det kunne være en måde at støtte op om en meget vanskelig kontrolopgave for politiet, siger lederen af Rigspolitiets udlændingeafdeling, vicerigspolitichef Hans Viggo Jensen.
Han påpeger, at man ikke engang kan stemple i indrejsendes pas, når de kommer til landet som udstationerede. Det tillader EU's regler ikke.
Ekspert: Registrer dem
Også Peter Giersing, advokat med speciale i arbejdsret, efterlyser et system, som gør hurtig efterforskning mulig.
- En måde at gøre det på er at lave en registrering af personer som kommer hertil som udstationerede. Det har man i andre lande, siger han.
Skal forhindre omgåelse
Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører Jan Petersen, der er medlem af den særlige politiske følgegruppe på området, mener også, at registrering af udstationerede medarbejdere er nødvendig.
- Vi hører fra fagbevægelsen, at Østaftalen virker, men at udstationeringsreglerne forsøges udnyttet. Det kan vi selvfølgelig ikke acceptere, fordi det så netop undergraver Østaftalen. Derfor mener jeg, at der er behov for en registrering af de virksomheder og medarbejdere fra de nye EU-lande, der udstationeres til Danmark. Hvordan det praktisk skal gøres er op til myndighederne, men det er helt afgørende, at vi forhindrer plat og social dumping.
Krav om ansættelsesbevis
Jan Petersen gør opmærksom på, at reglerne om ansættelsesbeviser er gældende i hele EU. Det indebærer, at også udstationerede medarbejdere skal være i besiddelse af gyldigt ansættelsesbevis.
- Jeg mener, det er værd at overveje, om der ikke også bør være krav om, at et ansættelsesbevis skal være på dansk, hvis man skal arbejde i Danmark. Hvad er et ansættelsesbevis ellers værd, hvis man ikke er i stand til at læse og forstå det, fordi det er skrevet på et fremmed sprog.
Kig til Tyskland
I Sønderjylland mener man, at man skal skæve til de tyske regler.
- Vi skal gøre som i Tyskland, hvor man kræver registrering af udstationerede medarbejdere. Det har vi påpeget overfor beskæftigelsesministeren allerede i foråret, siger Hans Erik Meyer, der er næstformand i foreningen Rejsearbejdere for Retfærdig Skattelovgivning.
Hans-Erik Meyer er murer, bor i Sønderjylland, og har ofte haft arbejde i Tyskland for danske murermestre. Han oplyser, at de tyske regler sikrer, at udenlandsk arbejdskraft udstationeret i Tyskland ikke undergraver tyske løn- og arbejdsforhold.
- De tyske regler strider ikke mod EU's udstationeringsdirektiv, og derfor er det oplagt, at vi i Danmark laver en tilsvarende registrering.
Let afgøre lovlighed
Arbejde i Tyskland skal forinden det påbegyndes meldes til det stedlige Arbeitsamt med angivelse af arbejdsstedets beliggenhed, hvilket arbejde der skal udføres, hvor længe det varer og hvor hvilke medarbejdere, der udstationeres til opgaven. Under udstationering skal medarbejderne være i besiddelse af ansættelseskontrakt, pas og seneste lønsedler.
- Det betyder, at Arbeitsamt og andre offentlige myndigheder ved kontrol let kan afgøre, om man arbejder lovligt i landet og om blandt andet lovgivningen vedrørende minimumsløn overholdes, mener Hans Erik Meyer.
I første omgang er det op til en særlig teknisk følgegruppe at komme med konkrete løsningsforslag. I gruppen er der repræsentanter fra flere ministerier, fra politi, fra ToldSkat og fra arbejdsmarkedets parter.