Nyt stort hul for østarbejdere

Østarbejdere kan lovligt arbejde i månedsvis, selv om de får afslag på at arbejde som selvstændige. Politiet kan intet gøre. Udlændingestyrelsen er tavs.

Sid.dk afslørede sidst i juni, at tre litauere lovligt kunne genopbygge Bork Havn Auto og Surf for forretningsmanden Karl Olav Østergaard ved Ringkøbing Fjord, mens de ventede på svar på deres ansøgning om at starte selvstændig virksomhed i Danmark. (Poul Anker )Sid.dk afslørede sidst i juni, at tre litauere lovligt kunne genopbygge Bork Havn Auto og Surf for forretningsmanden Karl Olav Østergaard ved Ringkøbing Fjord, mens de ventede på svar på deres ansøgning om at starte selvstændig virksomhed i Danmark. (Poul Anker )

Fagbladet/sid.dk kan nu løfte sløret for, at østarbejdere, der søger opholdstilladelse som selvstændige ikke bare kan arbejde fuldt lovligt, mens ansøgningen behandles i statsamtet. De kan også lovligt arbejde videre, selv om de får blankt afslag i statsamtet.

Fidusen er, at anke afslaget til Udlændingestyrelsen - herefter kan østarbejderne arbejde videre helt uden kontrol, indtil styrelsen har truffet en afgørelse. Og det er ikke ualmindeligt med op til et halvt års sagsbehandling i den slags sager, oplyser Ringkøbing Statsamt.

Dømt for illegale

Den praksis glæder formentlig to litauere, der i juli fik afslag på deres ansøgning om at blive selvstændige. De har anket afslaget fra Ringkøbing Statsamt til Udlændingestyrelsen og arbejder nu ufortrødent videre på Bork Havn i Vestjylland.

De udfører byggeopgaver for den vestjyske forretningsmand Karl Olav Østergard, der i maj fik en bøde på 20.000 kr. for brug af - illegale litauere.

SiD: Stop det hul

- Det er helt utroligt, at det er lovligt at snyde på den måde, siger opmålerkonsulent i SiD's 12. distrikt Johnny Blicher, der også er koordinator i illegal-udvalget i Ribe Amt.

- Hvordan kan man dog få lov at arbejde videre, mens ansøgningen behandles og især efter man har fået afslag. Det er absurd, og hullet må stoppes; der er jo efterhånden flere huller end regler i overgangsbestemmelserne.

- Det her gør det meget svært, for som fagforening har vi ikke ret til at gå ind på byggepladsen for at tjekke løn og overenskomst, hvis der ikke er nogle organiserede, og så er der jo frit slag, siger han.

Tavs udlændingestyrelse

Fagbladet/sid.dk har forelagt sagen for underdirektør i Udlændingestyrelsens Opholdskontor, Inge Bruun Thomsen.

- Jeg har ingen kommentarer på nuværende tidspunkt, udover at jeg vil undersøge sagen nærmere, siger hun.

Vicepolitikommisær Bjarne Højgaard, Ringkøbing Politi pointerer, at politiet ikke kan gribe ind.

- Så længe litauernes ankesag ikke er afgjort i Udlændingestyrelsen, må de udøve selvstændig virksomhed. Det er lovligt arbejde, og så kan vi ikke gøre noget. Sådan er reglerne efter 1, maj og det forholder vi os så til. Når afgørelsen kommer fra styrelsen, tager vi sagen derfra, siger vicepolitikommissæren

Styrelsen bestemmer.

Ringkøbing Statsamt vil ikke kommmentere den konkrete litauer-sag.

Men oplyser, at når man søger som selvstændig, er det vigtigste, at man kan fremvise et budget for det første driftsår udarbejdet af for eksempel en landbrugskonsulent. Dernæst skal man angive, hvorfra firmaet skal drives.

Derefter er praksis, at ansøgeren kan arbejde, mens sagen bliver behandlet - også under en eventuelt ankesag i Udlændingestyrelsen.

Statsamtet oplyser videre, at de administrerer efter retningslinjer udstukket af udlændingestyrelsen Retningslinjer, hvor der løbene bliver orienteret om ændringer.

Vi administrer korrekt

Jurist i Københavns Statsamt Hanne Korse, pointerer, at Udlændingestyrelsen er statsamternes overordnede i disse sager. Hun mener, at der bliver administreret på den rette måde.

- De nye EU-borgere har ret til at udøve selvstændig virksomhed, mens deres sager behandles, siger hun og oplyser, at de ændrede retningslinjer, der er kommet fra styrelsen de senere dage ikke vedrører selvstændige.