S og SF vil stoppe omstridt lønform i sygesager

Private firmaer tjener på at stoppe alvorligt syges dagpenge. Umenneskeligt og en skandale, mener SF. Lovforslag fra S skal sikre syges rettigheder.

34-årige Alena Kumulic, Herning, blev ramt af ”no cure - no pay”-princippet og fik frataget sine sygedagpenge. Afgørelsen var forkert, og 3F'eren skal nu have efterbetalt en kvart million kroner.34-årige Alena Kumulic, Herning, blev ramt af ”no cure - no pay”-princippet og fik frataget sine sygedagpenge. Afgørelsen var forkert, og 3F'eren skal nu have efterbetalt en kvart million kroner.

En lang række borgere har på ugyldigt grundlag fået frataget deres sygedagpenge. Deres sager er behandlet af ansatte under samarbejdet mellem Falck Jobservice og seks kommuner: Kolding, Horsens, Herning, Hjørring, Holbæk og Assens.

Firmaet under Falck-koncernen får kun betaling for dets arbejde, hvis kommunerne sparer på udgifterne til sygedagpenge. Den såkaldte ”no cure - no pay”-model. Det viser aktindsigter, som Nyhedsbrevet 3F har fået.

Den omstridte aflønningsform møder nu hård kritik i Folketinget. Arbejdsmarkedsordfører for SF Eigil Andersen kalder ordningen en skandale. Han mener, at syge har grund til at være særdeles urolige.

- Det er en katastrofal måde at arrangere det på i forhold til syge. Det er forfærdeligt, at sådan noget foregår og en umenneskelig måde at gøre tingene på, siger Eigil Andersen.

- I sygedagpengesager bygger meget på skøn. Der er en tilbøjelighed til, at skønnet kan gå ud over borgeren. Det er totalt usmageligt. Det burde ikke kunne lade sig gøre, siger SF'eren.

S: Det skal stoppes

Socialdemokraterne er også meget utilfredse med aflønningen af Falck Jobservice ud fra ”no cure - no pay” modellen. Partiet vil før sommerferien fremsætte et lovforslag, der skal stoppe modellen, oplyser Lennart Damsbo-Andersen.

- En konstruktion, som den flere kommuner har med Falck Jobservice, vil med vores forslag ikke længere være mulig. Det må ikke kunne omgås med kreative samarbejdsformer, siger han.

- Forslaget skal sikre syges rettigheder, forhindre private firmaer i at tjene lette penge på dem og stoppe kommunernes kassetænkning. Når sygemeldte borgere som nu gang på gang får medhold, er det symptom på, at der er noget alvorligt galt, siger Lennart Damsbo-Andersen.

Falck Jobservice: Det kører

Direktør for Falck Jobservice Bo Hammer forsvarer den kritiserede model:

- Vi har lavet en model, hvor vi og kommunerne belønnes, såfremt vi i fællesskab skaber gode og varige resultater til glæde for kommunekasse, medarbejdere og ikke mindst de godt 60.000 hjulpne borgere årligt. I den forbindelse er det selvfølgeligt ekstra ærgerligt, at nogle få borgere ikke føler sig godt nok hjulpet, når man se de overordnede resultater, siger han.

Se fakta for alle seks kommuner

Se fakta for alle seks kommuner

Læs kommentar fra adm. dir. i Falck Jobservice Bo Hammer

Læs kommentar fra adm. dir. i Falck Jobservice Bo Hammer