Syv fif til at få mere frugt og grønt
Klumme:
300 gram frisk frugt plus 300 gram grøntsager hver eneste dag øger dine chancer for at holde dig frisk og sygdomsfri. Brug sommeren til at få nye, sunde spisevaner. Vibeke Lund giver dig syv friske fif.
Riv eller blend alverdens grøntsager og bland det hele i frikadellefarsen, kødsaucen eller gryderetten. (Foto: Colourbox) Frugt og grøntsager indeholder vitaminer og mineraler, som du ikke ville undvære, hvis du med det blotte øje kunne se alt det gode, de gør inde i kroppen.
Desværre er det oftest de overvægtige eller mest slankefokuserede af os, der sørger for, at frisk frugt og grøntsager fylder omkring 1/3 af den daglige mængde mad, vi spiser.
Den kalorielette kvalitet af denne fødevaretype er ikke til at komme uden om. Men der er så meget andet godt at sige om de vegetabilske kilder til god energi, så hvis du har glemt, hvor vigtige de er, får du her en lille liste af ideer til, hvordan du kan komme tilbage i den gode gænge.
7 fif til en sikker frugt- og grøntstrategi
1. Et lille glas frugt- eller grøntsagsjuice eller et stort glas smoothie om dagen
Et glas tæller med som et stykke frugt eller grønt. To glas er en overdrivelse.
Smoothies indeholder alle kostfibrene og er derfor sundere end juice.
2. Spis 3-4 sunde mellemmåltider
Lad frisk frugt indgå i dine mellemmåltider, og koncentrer dig om grøntsagerne til hovedmåltiderne. En gulerod eller to er gud for krop og sjæl om eftermiddagen.
3. Fyld fryseren op med grøntsager
Slå til, når du ser et godt tilbud på frosne grøntsager. Ernæringsmæssigt er de ligeså sunde som friske grøntsager. Når du altid har et lager af frosne bønner, ærter, wokblandinger med mere, er det lettere at få flere forskellige slags op på tallerkenen til aftensmaden hver dag.
4. Blend grøntsager og brug som dip
Frosne ærter skal blot have et hurtigt opkog for at kunne blendes og blandes med krydderurter, hvidløg, krydderier og lidt græsk yoghurt eller andet magert surmælksprodukt for at blive til en skøn kold sauce til at dyppe kartoflerne eller kødet i.
5. Gulerodsstave eller udskåret frugt til uventede gæster
Der er både kærlighed og god næring i et fad frugt og grønt i mundrette stykker. Hvis du altid har frugt og grønt på lager, er det hurtigt lige at skrælle, hugge og hakke en lille anretning til alle store glæde.
6. Lav en fast købsaftale på nettet
Når kassen med frugt og grøntsager kommer en gang hver eller hver anden uge, er du mere sikker på altid at have det, du skal bruge, når du skal bruge det. Der er flere indkøbssteder på nettet end følgende: aarstiderne.com, skagenfood.dk, nemlig.com.
7. Grøntsager i brød og kødretter
Riv eksempelvis gulerødder, squash og rødbeder, og bland dem i dine brød og boller.
Riv eller blend alverdens grøntsager, og bland det hele i frikadellefarsen, kødsaucen eller gryderetten. Brug også spiseklare tørrede bælgfrugter som bønner og ærter i blendet form i farsretter – uden at nogen lægger mærket til det.
Brevkassen: Børn og rugbrød
Hej Vibeke
Jeg er ved at opgive kampen for at få min 11-årige datter til at spise rugbrød. Hun siger, hun er træt af det og hellere vil have grovboller og sandwich med i madpakken. Kan du give mig et godt råd, så jeg er klar til med et godt alternativ efter skolesommerferien?
Tak for hjælpen. Hilsen Line L. Larsen
Kære Line
Oh, hvor jeg håber, du har mod på at kæmpe videre for din datters rugbrødsmadder i madpakken. Der er bare så meget mere godt at sige om rugbrød end alt muligt andet grovbrød, så det betaler sig at prøve at komme igennem krisen. Brug eventuelt sommeren til at finde et andet godt rugbrød, som du eventuelt selv kan skære i tykke skiver og pynte med noget pålæg, som tager opmærksomheden fra brødet.
Jeg skal være ærlig at sige, at det ofte handler mere om forkælethed og det, de andre børn har med i madpakken, end det handler om, at smagsløgene er kørt sur i rugbrød. Det gør det ikke lettere, men måske kan det give dig styrke til at holde fast, mens din datter kommer over sin rugbrødskrise. For det gør hun. En pastasalat eller en middagsrest kan måske give lidt tiltrængt afveksling.