Giv dit barn et sundt forhold til mad

Klumme: Når mor piver højlydt over at have taget på i ferien, og ungerne får nej til flere is, fordi de feder, går der kuk i glæden ved at spise helt almindelig sund mad, mener sundhedscoach Vibeke Lund.

For at børn skal vokse op og få et sundt og naturligt forhold til mad og drikke, er forældrene nødt til at have det.  (Foto: Colourbox)For at børn skal vokse op og få et sundt og naturligt forhold til mad og drikke, er forældrene nødt til at have det. (Foto: Colourbox)

Forældre og alle andre voksne bør være meget påpasselige med, hvad vi siger, når vi taler med hinanden om det at spise sundt eller usundt.

Selv helt små børn går meget op i, at det, de spiser, er sundt. Det falder dem naturligt at gøre sig umage med maden, som med alt muligt andet, de er i gang med at lære.

Men de voksnes problematiske forhold til det, de selv putter i munden, kommer sommetider ud igen som signaler, der ødelægger mere end de gavner.

Den svære samtale

"Er en is sund?" Spørgsmålet kommer fra en femårig med dejlig vaniljeis i hele femøren, og du svarer prompte og fornuftigt: "Nej, is er ikke sundt, men man må godt få en is en gang i mellem". "Hvorfor er is ikke sundt, mor?" På dette sted i samtalen er det supervigtigt at tænke sig godt om og for alt i verden undgå al snak om, at man bliver tyk af at spise for mange is.

Når sundhed kommer til at handle om være på vagt overfor kalorier, og usund mad bliver udstillet som den sikre vej til overvægt, som i øvrigt får rygte af at være en katastrofe - så mister barnet let sit sunde, naturlige og nydelsesfulde forhold til mad.

Lad i stedet sund mad være god energi og svar: "Du skal ikke spise flere is i dag, fordi du så bliver træt i musklerne og ikke har masser af kræfter til at spille fodbold" eller "din krop har brug for noget godt at vokse og blive stærk af, og det bliver man ikke af is".

Sund mad gør glad

For at børn skal vokse op og få et sundt og naturligt forhold til mad og drikke, er forældrene nødt til at have det. Det nytter ikke at sige noget og så i næste øjeblik gøre noget andet.

Hvis familien eksempelvis har en nul-slik-politik til hverdag, går det ikke at sætte slikskålen på kakkelbordet, når børnene er lagt i seng. Det bliver opdaget. Og det hænger ikke sammen.

Brevkassen: Kan man tygge tyggegummi mod sult?

Hej Vibeke Lund
Er det godt eller skidt at tygge tyggegummi? Øger eller dæmper det sultfornemmelsen?
Med venlig hilsen Peter Nielsen
PS. Tak for alle de mange gode kost- og sundhedsråd!

Kære Peter Nielsen
Intet er så skidt, at det ikke er godt for noget - og omvendt. Tyggegummi-gumleriet bevirker, at der dannes mere spyt, som signalerer ”mad på vej” i fordøjelsessystemet. I starten vil skuffelsen udløse en sultfornemmelse, men hvis man tygger tyggegumme tit og ofte, vænner kroppen sig til at blive snydt af spyt og holder op med at protestere - nævneværdigt.
På den anden side kan et stykke tyggegummi somme tider tage tangen til wienerbrød eller lignende - og så er der jo meget sparet på kalorierne.

Der er meget få situationer, hvor jeg anbefaler kunstige sødemidler. Tyggegummi er dog en af dem. Tyg sukkerfrit tyggegummi, men med måde.