Privathospitaler anklages for at operere for mange

En operation kan sjældent helbrede arbejdsskader i skulderen. Alligevel opererer de private hospitaler for mange og for hurtigt, siger flere overlæger på arbejdsmedicinske klinikker.

Privathospitalerne opererer for ofte og alt for hurtigt skulderlidelser, der skyldes overbelastning på jobbet. Det siger de fire overlæger fra arbejdsmedicinske klinikker i Haderslev, Herning, Odense og Køge, som Nyhedsbrevet 3F har talt med.

 (Arkivfoto.)Privathospitalerne opererer for ofte og alt for hurtigt skulderlidelser, der skyldes overbelastning på jobbet. Det siger de fire overlæger fra arbejdsmedicinske klinikker i Haderslev, Herning, Odense og Køge, som Nyhedsbrevet 3F har talt med. (Arkivfoto.)

Mange ansatte i industrien får voldsomme smerter i arm og skulder af hårdt og monotont arbejde. Men en operation i skulderen kan kun sjældent fjerne de voldsomme smerter i arm og skulder.

- At operere folk med nedslidningsskader er en halsløs gerning, og det er spild af penge, siger Lars Brandt, overlæge på arbejdsmedicinsk klinik i Odense.

Alligevel opererer privathospitalerne for ofte og alt for hurtigt skulderlidelser, der skyldes overbelastning på jobbet. Det siger de fire overlæger fra arbejdsmedicinske klinikker i Haderslev, Herning, Odense og Køge, som Nyhedsbrevet 3F har talt med.

Derfor er de bekymrede over de mange sundhedsforsikringer, som mere end 700.000 danskere er omfattet af gennem arbejdet.

- Mit indtryk er, at folk, der bliver henvist til privatklinikker via sundhedsforsikringer, ikke får andre muligheder end en operation. Jeg kender til eksempler, hvor jeg tænker, det er godt nok hurtigt, at man har grebet til kniven, siger Lars Brandt.

Penge på bordet

Den eneste danske undersøgelse af effekten af operationer i skulderen viser, at operation medfører dobbelt så meget sygefravær fra arbejdet og flere smerter end fysioterapi.

De fire overlæger peger alle på, at fysioterapi og aflastning fra det hårde arbejde er eneste fornuftige tiltag for at fjerner smerterne i arm og skulder. Kun når de muligheder er udtømt, kan operation være en mulighed.

- Der kan være en tendens til, at hvis der kommer penge på bordet, så har man også et incitament til at lave nogle flere operationer, og så opererer man også på dem, hvor det er tvivlsomt, om de kan have gavn af operation, siger Jens Peder Haahr, overlæge på arbejdsmedicinsk klinik i Herning.

Operationer duer ikke

Overlæge Lars Brandt mener ikke, at man kan hjælpe ansatte tilbage til deres arbejde ved at operere.

- Folk har akkurat de samme smerter, måske i lidt andre steder, men de har præcis den samme nedsatte evne til at arbejde. I stedet er det et spørgsmål om at få folk væk fra den belastning, der er. Og så flytte over til et arbejde, der ikke er nedslidende for arme og skulder, og så noget fysioterapi med træning af skulderen. Det er meget bedre, siger han.