EU: mindre kontrol med udstationerede

EU-Kommissionen følger ikke Europa-Parlamentets anbefalinger om bedre kontrol med udstationeret arbejdskraft - i stedet vil kommissionen straffe lande med "kontrol ud over det nødvendige".

EU-Kommissionen mener, at flere lande lægger hindringer i vejen for arbejdskraftens fri bevægelighed. Her er det polakker, der demonstrerer for bedre arbejdsforhold. (Foto: Harry Nielsen)EU-Kommissionen mener, at flere lande lægger hindringer i vejen for arbejdskraftens fri bevægelighed. Her er det polakker, der demonstrerer for bedre arbejdsforhold. (Foto: Harry Nielsen)

Mens partierne bag Østaftalen i Danmark diskuterer, hvordan fagbevægelsen kan få mere indsigt i de udstationerende firmaers forhold, så man kan sikre sig imod social dumping, siger EU-Kommissionen, at flere lande lægger hindringer i vejen for arbejdskraftens fri bevægelighed. Flere lande har kontrolforanstaltninger, som går ud over "hvad der er strengt nødvendigt", hedder det.

Kommissionen truer derfor visse ikke navngivne medlemslande med retssager, hvis de ikke gør det lettere at udstationere arbejdskraft.

Det sker i en såkaldt meddelelse til medlemslandene, hvor kommissionen gør en slags status over implementeringen af udstationeringsdirektivet, og hvad der kan gøres for at få mere fart på den grænseoverskridende arbejdskraftbevægelse. Der skal gang i det indre marked.

- Det er fuldstændig uforståeligt, at kommissionen fremturer, som den gør, siger Gunde Odgaard, sekretariatsleder i BAT-kartellet, de danske byggefagforbunds paraplyorganisation.

- Europa-Parlamentet, den europæiske fagbevægelse og en lang række regeringer - med andre ord institutioner med et folkeligt mandat - vil have et Europa, hvor man sikrer sig imod social dumping. I øvrigt går kommissionens meddelelse faktisk også delvis imod kommissionens tilsvarende meddelelse fra 2006, siger han.

Ingen modsætning

Også i Europa-Parlamentet vækker kommissionens meldinger både bekymring og undren.

- Jamen, de har helt misforstået, hvad vi i en rapport fra parlamentet har anbefalet. I hvert fald går man den forkerte vej, siger Ole Christensen, socialdemokratisk medlem af Europa-Parlamentet og ordfører på området.

Sagen er den, at Europa-Parlamentet i oktober 2006 offentliggjorde en rapport, der påpegede store mangler i den hidtidige implementering af udstationeringsdirektivet, der er vedtaget i EU i 1996. Parlamentet slog fast, at der ikke er noget modsætningsforhold mellem retten til frit at udbyde tjenesteydelser og fri konkurrence på den ene side og beskyttelsen af arbejderne på den anden. Parlamentet kom i den forbindelse med en række anbefalinger - blandt andet en opfordring til medlemsstaterne om at stille de nødvendige ressourcer til rådighed for deres kontrolmyndigheder.

Kommissionen glemmer Norden

- Desværre fokuserer Kommissionen ikke på de lande, hvor implementeringen er mangelfuld og hvor arbejderne udnyttes - men alene på de lande, hvor der stilles for strenge krav. Og Kommissionen synes igen at glemme de særlige forhold, der gør sig gældende i Danmark og de andre nordiske lande, hvor det er arbejdsmarkedets parter og ikke lovgivere, der regulerer løn- og arbejdsforhold. Fagbevægelsen i for eksempel Danmark skal have adgang til de myndighedsoplysninger som er nødvendige, siger Ole Christensen.

Han har et stort flertal i parlamentet bag sig i en stribe spørgsmål til kommissionen.

Han spørger blandt andet til mulighederne for kontrol af dokumenter på den enkelte arbejdsplads, om tilstedeværelse af en repræsentant for det udstationerende firma i værtslandet - samt om kommissionen kan bekræfte, at den inden for rammer af udstationering vil respektere de enkelte landes arbejdsmarkedsmodeller.

Spørgsmålene vil blive besvaret, når parlamentet samles i anden uge af juli.