Faglige øjner lov om byggeskilte mod snyd
Byggefagene i København presser politikerne med et særligt ønske om skiltning ved byggepladser. Det sker, efter at Dansk Folkeparti har fået forhandlinger udskudt en måned.
- Det er vel kun dem, der platter og ikke betaler skat og ikke har orden i løn- og arbejdsforholdene, der kan have noget imod den form for synlighed, siger formand for Byggefagenes Samvirke, Anders Olesen. (Foto: Harry Nielsen.) De københavnske byggefagforeninger håber, at der er ved at skabe sig et flertal i Folketinget for at gennemføre skiltning ved alle byggepladser om hvilke firmaer, der er i gang med arbejdet. Skiltning har længe stået på fagforeningernes ønskeseddel som et redskab i kampen for ens vilkår for dansk og udenlandsk arbejdskraft.
- Regeringen har af en eller anden grund hele tiden været imod, men med de nye meldinger fra Dansk Folkeparti er der skabt håb om, at der alligevel er flertal for mere åbenhed og synlighed om alle aktører på byggepladsen.
Det siger Anders Olesen, formand for Byggefagenes Samvirke i København, efter at Dansk Folkeparti har signalet, at partiet vil have indført skiltetvang ved byggepladser for at skabe synlighed om, hvem der er på en byggeplads.
Den aktuelle anledning til at indføre skiltetvang er, at Folketinget netop nu er ved at ændre udstationeringsloven. I den forbindelse indføres et nyt register over de udenlandske udstationerende byggefirmaer og de medarbejdere, der tager med til Danmark.
- Selvom man får et nyt register over udstationerende byggefirmaer, mener vi fortsat, at både myndigheder og fagbevægelse vil have enorm gavn af en pligt til synlighed om hvem, der er med bag byggepladsens hegn. Det er vel kun dem, der platter og ikke betaler skat og ikke har orden i løn- og arbejdsforholdene, der kan have noget imod den form for synlighed, siger Anders Olesen til Nyhedsbrevet 3F.
Mulighed for begrænsning af arbejdskraftimporten
Byggefagenes Samvirke har netop holdt årsmøde, hvor kravet om skiltning ved byggepladser var et af fem krav til politikerne.
De andre punkter er øgede ressourcer til Skat og politi, registrering og godkendelse af udenlandske firmaer, skærpede straffe for overtrædelse af love og regler på området samt mulighed for branchevis at indføre begrænsninger i arbejdskraftimporten.
- Plat, snyd og svindel og et gråsort marked i byggeriet er et voksende problem, som de faglige organisationer ikke kan stoppe alene. Hvis det skal stoppes, skal der flere ressourcer til politiet og ikke mindst Skat.
- Hvad angår kravet om branchevis at kunne indføre begrænsninger i tilgangen af arbejdskraft fra udlandet, så er det et krav om genindførelse af de regler, som fandtes før EU-udvidelsen, hvor de regionale arbejdsmarkedsråd var med til at overvåge udviklingen på arbejdsmarkedet. Det skal være muligt at lave begrænsninger i importen af arbejdskraft inden for enkelte brancher eller fag, hvis der pludselig viser sig arbejdsløshed. Det vil være dybt idiotisk samfundsøkonomisk at have danske håndværkere på dagpenge, mens udlændinge udfører arbejdet på byggepladserne. Det vil i givet fald påvirke vores velfærdssystem, som der er bred enighed om at værne om, siger Anders Olesen.