Fattigste taber på skattelettelser

Regeringens skattelettelser rammer de fattigste i samfundet, viser ny rapport.

Ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at de fattigste ikke får gavn af skattelettelserne, men derimod et gennemsnitligt tab på omkring 100 kroner på grund af øgede energiafgifter. (Arkivfoto)Ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at de fattigste ikke får gavn af skattelettelserne, men derimod et gennemsnitligt tab på omkring 100 kroner på grund af øgede energiafgifter. (Arkivfoto)

Der er ikke meget at råbe hurra over for de ti procent fattigste i det danske samfund. For selv om regeringen lover skattelettelser til alle, så kan de fattigste godt begynde at spare op. De taber nemlig på skattelettelserne. Det viser en analyse, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE-rådet) har udarbejdet på baggrund af regeringens skatteudspil.

Taber 100 kroner

Ifølge rapporten kommer danskere med en indkomst på under 100.000 kroner om året til at betale mere i energiafgifter, end de får i skattelettelser.

Energiafgiften stiger med 400 kroner om året hvorimod skattelettelserne giver 300 kroner om året til de fattigste. Altså et tab på 100 kroner, lyder det blandt andet i rapporten.

Men selv om 100 kroner ikke lyder af meget, så er det kun toppen af isbjerget.

Endnu større tab for de fattige

Ifølge Jonas Schytz Juul fra AE-rådet kan de fattigste godt regne med at tabet bliver større.

- Vores beregninger er meget forsigtigt sat. Ud over de øgede afgifter til de private husholdninger, så er der også ekstra afgifter på vej til erhvervslivet. Når erhvervslivet skal betale mere til staten, så er det nærmest normal praksis, at der sker prisstigninger, så det i sidste ende er forbrugeren, der betaler erhvervslivets øgede udgifter, siger Jonas Schytz Juul til Nyhedsbrevet 3F.

Men her stopper de ekstra udgifter ikke. Flere og flere kommuner varsler stigninger i kommuneskatten i de kommende år.

Finansiering rammer skævt

Ifølge AE-rådet burde regeringen finde andre finansieringsformer end forhøjede energiafgifter til skattelettelserne.

- Vi er ikke imod skattelettelser, men måden de finansieres på rammer bare skævt. I hvert fald hvis man følger regeringens udspil. Da de rigeste ofte sætter store summer ind til pension for at undgå topskatten, kunne man finansiere skattelettelserne ved at lægge et loft på indbetalingerne på 100.000 kroner. Derved ville der komme flere penge ind i skatter fra de højest lønnede, siger Jonas Schytz Juul fra AE-rådet.