Polakker fyret fra rådhusbyggeri

Manglende overenskomst og konflikt på stort ombygningsprojekt betyder exit for polsk byggefirma.

Blokade, sympatikonflikt og demonstrationer foran det nu tidligere Skævinge rådhus har virket: Bygherren har fyret den polske entreprenør.  (Foto: Harry Nielsen)Blokade, sympatikonflikt og demonstrationer foran det nu tidligere Skævinge rådhus har virket: Bygherren har fyret den polske entreprenør. (Foto: Harry Nielsen)

Fagbevægelsens konflikt mod ombygningen af Skævinge rådhus gør nu så ondt, at bygherren, investeringsselskabet Estate Invest, med omgående virkning har fyret stridens kerne, det polske byggefirma CKJ Enterprise.

Det polske firma har ikke villet tegne overenskomst med byggefagforeningerne i Nordsjælland, som derfor har iværksat konflikt mod hele byggeriet. Al organiseret dansk arbejdskraft er trukket ud af byggepladsen.

Fagforeningerne blev torsdag af Estate Invest orienteret om, at kontrakten med CKJ Enterprise er ophævet. Fagforeningerne har modtaget kopi af opsigelsen. Heraf fremgår, at kontrakten er opsagt på grund af "opståede uoverensstemmelser".

Det fremgår også, at Estate Invest er villig til at genforhandle kontrakten, hvis CKJ indgår dansk overenskomst. Der er givet firmaet en frist til den 15. juli.


Konflikten opretholdes

Faglig medarbejder Mogens Larsen fra TIB Nordøstsjælland, som har rejst overenskomstkravet overfor CKJ, er tilfreds.

- Helst havde vi set, at vi havde fået overenskomstdækket det polske firma, men når det ikke er lykkedes, så er det da godt, at bygherren endelig reagerer, siger han.

Byggefagforeningerne i Nordsjælland fastholder imidlertid konflikten mod byggepladsen.

- Indtil videre har vi blot set et papir på, at samarbejdet er ophørt, men vi vil gerne se håndgribelige beviser på, at det rent faktisk også sker. Vi har ingen grund til at tro, at Estate Invest ikke mener det alvorligt, men sagen er, at selskabet på andre projekter anvender polsk arbejdskraft, som ikke er dækket af kollektiv overenskomst. Derfor kræver vi nu garanti for, at arbejdet fremadrettet bliver udført på danske vilkår, og - hvis det bliver et udenlandsk firma, som skal fortsætte arbejdet - tegner overenskomst og lader sig registreret i RUT-registret, siger Mogens Larsen.

CKJ Entreprise er ikke, som det kræves, registreret i det særlige register for udstationerende virksomheder, RUT-registret.

Registret blev indført 1. maj 2008 for at myndighederne blandt andet har mulighed for at tjekke om der indbetales skat og moms.

Nyhedsbrevet3F har flere gange fredag formiddag forgæves forsøgt at få en kommentar fra Estate Invest's direktør Peter Nielsen.