Polsk rådhus-byggefirma arbejder ulovligt
Polsk byggefirma er ikke som krævet registret, og det gør blandt andet skattekontrol så godt som umulig.
Mogens Larsen fra TIB Nordøstsjælland (th) foran det tidligere Skævinge rådhus. Han har meldt det polske firma CKJ til politiet for manglende registrering i RUT-registret. Foto: Harry Nielsen. Det polske byggefirma CKJ, der som hovedentreprenør bygger Skævinge rådhus om til lejligheder og forretningslokaler, arbejder ulovligt i Danmark.
Virksomheden har ikke, som det kræves, anmeldt sig til det særlige register over udstationerede virksomheder, det såkaldte RUT-register.
Det afslører en opringning til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, der administrerer RUT.
- Derfor har vi meldt firmaet til politiet og har samtidig også gjort Skat opmærksom på virksomhedens aktivitet i Danmark, siger Mogens Larsen, faglig medarbejder i TIB Nordøstsjælland.
Byggefagene har forgæves forsøgt at få det polske firma til at tegne overenskomst, så den halve snes udsendte polske arbejdere sikres dansk løn og danske arbejdsbetingelser.
Byggefagforeninger i Nordsjælland har derfor oprettet blokade af det polske firma samt fået resten af LO-fagbevægelsen til at iværksætte sympatikonflikt omfattende hele byggepladsen.
Ingen mulighed for kontrol
RUT-registret blev oprettet 1. maj sidste år for at give myndighederne overblik over, hvilke udenlandske virksomheder der midlertidigt arbejder i Danmark. Virksomhederne skal blandt andet oplyse, hvor og hvornår de arbejder, og hvilke medarbejdere de udstationerer til Danmark. Det sker for at sikre, at der afregnes skat for de udsendte medarbejdere efter et halvt år som reglerne foreskriver.
- Så man kan have sine mistanker om, hvorfor firmaet ikke har ladet sig registrere. Uden registrering ved myndighederne ikke, at firmaet er i landet og når man så opdager firmaet, ved man heller ikke hvor længe den enkelte medarbejder har været her. Det ville undre mig meget, hvis så meget om en eneste medarbejder officielt er her mere end et halvt år, siger Mogens Larsen.
Der kan administrativt gives en bøde på 5.000 kroner for manglende registrering i RUT.