Nyt smuthul for østeuropæere

Den vestjyske forretningsmand Karl Olav Østergaard, der tidligere er dømt for at bruge illegale, har igen litauere til at arbejde for sig. Men denne gang er de selvstændige.

Folketingets overgangsordning for arbejdskraft fra de nye EU-lande - på nær Cypern og Malta - gælder alene lønmodtagere, og ikke selvstændige erhvervsdrivende. Litauere kan  roligt gå og genopbygge Bork Havn Auto og Surf, selv om de endnu ikke er godkendt som selvstændige. (Poul Anker)Folketingets overgangsordning for arbejdskraft fra de nye EU-lande - på nær Cypern og Malta - gælder alene lønmodtagere, og ikke selvstændige erhvervsdrivende. Litauere kan roligt gå og genopbygge Bork Havn Auto og Surf, selv om de endnu ikke er godkendt som selvstændige. (Poul Anker)

På Bork Havn ved Ringkøbing Fjord er der endnu ikke den store sommeraktivitet. Men forberedelserne er i gang. Blandt andet er butikken Bork Havn Auto og Surf ved at blive genopbygget efter en brand sidste år. Det er tre litauere, der er i gang med genopbygningen, der blandt andet består af støberi- og murerarbejde. Indehaveren af Bork Havn Auto og Surf, Karl Olav Østergaard, fik i maj måned en bøde på 20.000 kr. for at beskæftige to illegale litauere. Ganske kort tid efter fik SiD-opmålerkonsulent Johnny Blicher endnu et tip om udenlandsk arbejdskraft hos Karl Olav Østergaard. I pinsen tog politiet sammen med Told og Skat ud til de udenlandske håndværkere, der viste sig at være de tre omtalte litauere. Men denne gang arbejder litauerne ikke illegalt. Det skyldes, at de er kommet som selvstændige erhvervsdrivende med hver deres enkeltmandsvirksomhed. Som selvstændige kan de arbejde alt det de vil, også selv om de endnu ikke har fået svar på ansøgningen om opholdstilladelse.

Frit spil for selvstændige

Litauerne har søgt opholdstilladelse som selvstændige erhvervsdrivende, og det kan enhver EU-borger gøre. Den overgangsordning, Folketinget har indført overfor arbejdskraft fra de nye EU-lande - på nær Cypern og Malta - gælder alene lønmodtagere, og ikke selvstændige erhvervsdrivende. Selvstændige slipper med andre ord for at søge efter udlændingelovens skrappere regler. Når det handler om selvstændige er det statsamtet, der afgør, om der er tale om erhvervsvirksomhed, og om der kan gives opholdstilladelse på den baggrund. Statsamtet Ringkjøbing, der behandler ansøgningen fra de tre litauere, oplyser, at sagsbehandlingen kan tage nogle måneder, og at ansøgerne er frit stillet til at arbejde i den periode. Statsamtet kan ikke udtale sig om den specifikke sag, men sagsbehandleren siger om den slags ansøgninger generelt: - I de sager skal vi ind og vurdere, om der er tale om en faktisk og reel virksomhed. Ser virksomheden umiddelbart fornuftig ud, kan tilladelsen gives forholdsvis hurtigt. I andre sager kan det tage lidt længere tid, men vi stræber efter at gøre det så hurtigt som muligt.

Arbejdsgiver afviser spekulation

Karl Olav Østergaard, som litauerne arbejder for, afviser at de udnytter et hul i loven. - De er kommet som selvstændige, og det er frit for alle. Jeg kan ikke forestille mig, at amtet afviser opholdstilladelse, siger han fra sin mobiltelefon i Litauen. Du har altså ikke på baggrund af den tidligere dom for at bruge illegale spekuleret i at bruge selvstændige? - Jamen, skal der være bøvl og besvær, vil jeg da hellere hyre selvstændige. Der er jo fri bevægelighed, og det er kun fornuftigt. Afviser du dermed, at det er noget, der kan udnyttes? - Alt kan jo lade sig gøre, men hvorfor skulle man gøre det?

Ikke momsregistreret

Litauerne kan udover at arbejde uden opholdstilladelse også arbejde uden momsregistrering, mens de venter på amtets afgørelse - man kan først blive momsregistreret, når man får en opholdstilladelse. Skulle de få en opholdstilladelse, tyder alt imidlertid på, at de alligevel ikke har tænkt sig at lade sig momsregistrere. Ifølge deres budget har de en indkomst under 50.000 kr., og så er man ikke momspligtig. Budgettet er udarbejdet af NCC Revision i Vejle, der samtidig er revisor for Karl Olav Østergaard.