Det offentlige svigter praktikopgave

Nye tal viser, at de offentlige arbejdsgivere står for beskedne otte procent af praktikpladserne, mens de private står for 92 procent.

Det private erhvervsliv tager det store slæb med at uddanne elever og lærlinge.Det private erhvervsliv tager det store slæb med at uddanne elever og lærlinge.

De nyeste tal fra Arbejdsgivernes Elevrefusion (AER) viser, at de offentlige arbejdsgivere halter voldsomt bagud med praktikpladser til erhvervsuddannelserne.

Ved indgangen til 2005 havde kun godt otte procent af de unge en praktikplads i en offentlig virksomhed svarende til 4.555 elever. De sidste 92 procent eller 51.484 er elever hos private arbejdsgivere. Det skæve billede har set sådan ud siden 1999, viser tallene.

Kunne løse praktikproblem

Udannelseskonsulent i 3F Flemming Jensen påpeger, at hvis arbejdsgiverne i stat, amter og kommuner bare fordoblede deres beskedne andel til 16 procent ville praktikpladsproblemet, hvor godt 7.000 unge i dag står uden praktikplads, være godt på vej til at blive løst.

- Det offentlige kan sagtens skaffe flere praktikpladser, og det nytter altså ikke, at de ikke tager deres andel af eleverne, siger han.

Ifølge AER-tallene har de offentlige arbejdsgiveres indsats med at finde praktikpladser ligget stabilt på omkring de otte procent siden 1999. Praktikpladserne fordeler sig nogenlunde ligeligt mellem stat amt og kommuner, hvor amterne dog halter en smule bagefter.

Endnu værre i 2005

Sammenligner man 2004 med 2005, hvor tallene ganske vist kun er foreløbige, kan man konstatere et fald for de offentlige arbejdsgivere til 7,5 procent af praktikpladserne, mens de private arbejdsgivere derimod knækker kurven den anden vej med en fremgang i antallet af praktikpladser for første siden 1999.

- Det kan gøres bedre. Der er jo endda god brug for yngre kræfter indenfor handel og kontor-området, hvilket burde anspore det offentlige endnu mere til at løfte forpligtelsen, siger Flemming Jensen.