11.000 unge står uden praktikplads
Trods nye korte erhvervsuddannelser mangler 11.073 unge praktikplads, viser nye tal. Regeringen har ikke styr på situationen, siger 3F.
Antallet af praktikpladser er faldet med 60 pladser, så der i dag er 11.073 unge uden læreplads. Den udvikling bekymrer 3F. Trods indførelsen af 23 nye korte erhvervsuddannelser fra årsskiftet, der skulle kompensere for en kraftig nedskæring af skolepraktikken, er antallet af unge, der forgæves søger en praktikplads, nu oppe på 11.073.
Det viser den nyeste statistik fra Undervisningsministeriet, hvoraf det også fremgår, at det samlede antal unge, der er i gang med at tage en ordinær erhvervsuddannelse, er faldet fra 2004 til 2005.
- Ganske vist et beskedent fald på 60 unge, men sammen med det store antal unge uden praktikplads, indikerer det, at der ikke er styr på praktikpladssituationen, som regeringen ellers bryster sig af, siger Poul Christensen, konsulent i 3F's uddannelsespolitiske sekretariat.
Korte uddannelser kikser
Han peger blandt andet på de 23 nye korte erhvervsuddannelser.
- Blot 229 unge er i gang med en kort uddannelse i 2005. Det er slet ikke noget, der trækker fra, som regeringen forventede. Jeg tror ikke, de nogensinde slår igennem, siger Poul Christensen, der kalder skolepraktikken "et nødvendigt onde".
- Så længe arbejdsgiverne ikke stiller det nødvendige antal praktikpladser til rådighed, kan man ikke bare fjerne skolepraktikken. 11.000 unge uden praktikplads taler for sig selv, siger han.
Praktikpladstilskud vil virke
17. juni vedtog Folketinget en lovændring, som betyder, at virksomheder præmieres med 20.000 kroner for hver ekstra elev, de ansætter. Det, forventer 3F, vil have en vis effekt, men stadig ikke nok.
- Det vil skaffe ekstra pladser, men fjerner langtfra puklen på 11.000 unge. Derfor er der brug for nye initiativer, siger han.
Regeringen forventer, at præmieordningen kan være med til at skaffe 3.000 unge en praktikplads i løbet af 2005 og 2006.
Arbejdsgivere interesseret
Ifølge Undervisningsministeriet fik man allerede ugen efter lovændringen de første henvendelser fra interesserede arbejdsgivere.
- Henvendelserne er typisk kommet fra små arbejdsgivere, som siger, at en præmie på 20.000 kroner for at tage en ekstra elev er en så betydelig hjælp, at de uden tøven vil ansætte yderligere en elev, siger Sofus Rex, fuldmægtig i ministeriets Økonomistyringskontor.