Arbejdsgiverne bliver væk fra møder om illegale
DA er udeblevet fra mere end fire ud af ti møder i de regionale netværksgrupper om ulovlig arbejdskraft. De tager åbenbart ikke opgaven alvorligt, mener 3F-repræsentant.
I Arbejdsmarkedsstyrelsen netop offentliggjorte rapport om EU-udvidelsens betydning for det danske arbejdsmarked får netværksgrupperne nogle positive ord med på vejen. Nu viser Nyhedsbrevet 3F's aktindsigt i mødereferater, at arbejdsgiverne ofte bliver væk fra de møder, der skal sætte ind mod illegal arbejdskraft. (Foto: Henrik Bjerregrav) "Dansk Arbejdsgiverforening var ikke repræsenteret…"
Sådan kan man ofte læse i referaterne fra møderne i de regionale netværk, som er nedsat landet over på initiativ af Justitsministeriet.
Hensigten med netværksgrupperne er at styrke den politimæssige indsats mod ulovlig arbejdskraft, ikke mindst fra de otte nye østeuropæiske EU-lande.
Gruppernes erklærede formål er således ifølge Justitsministeriet "at skabe klarhed over situationen for så vidt angår illegal arbejdskraft samt drøfte nye tiltag på området."
Men øjensynlig er det ikke en opgave, arbejdsgiverne prioriterer særligt højt.
Nyhedsbrevet 3F har således fået aktindsigt i referater fra i alt 56 netværksmøder fra hele landet. Her fremgår det, at Dansk Arbejdsgiverforening er udeblevet fra ikke færre end 23 møder.
De grønne arbejdsgiverorganisationer - Sammenslutningen af Landbrugets Arbejdsgivere (SALA) samt Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere (GLS-A) - er udeblevet fra tilsammen 13 møder.
Til sammenligning har Nyhedsbrevet 3F i referaterne kun fundet ét møde, hvor der ikke har deltaget repræsentanter for fagforeninger.
Givtige møder
Værst står det til med arbejdsgivernes mødedeltagerlse i Ribe og Vejle, viser Nyhedsbrevet 3F's oversigt.
Således er den lokale repræsentant for DA ikke mødt frem til et eneste af fem møder i Ribe, mens deltagerne i netværksgruppen i Vejle fire gange har noteret sig, at SALA er udeblevet.
- Forklaringen må være, at arbejdsgiverne ikke tager opgaven alvorligt, siger faglig sekretær Jonny Wyrtz fra 3F Kongedalen. Han er fast deltager i netværksgruppen i Vejle.
Samme holdning har Søren Søgaard. Som amtsformand for LO har han fra starten deltaget i netværksmøderne i Ribe, og han beklager, at arbejdsgiverne ikke prioriterer netværksgruppen.
- Møderne har bestemt været givtige og ikke spild af tid. Vi har fået en god dialog med både politiet og med skattemyndighederne, siger Søren Søgaard.
Han opfordrer derfor arbejdsgiverne til at prioritere netværksgrupperne højt.
Fælles interesse
Det samme gør regionschef Per Hersby fra Dansk Arbejdsgiverforening.
- Vi har udpeget repræsentanter til alle netværksgrupperne, fordi vi selvfølgelig har en fælles interesse med lønmodtagerne i at følge med i, at der ikke kommer illegal arbejdskraft, siger Per Hersby.
Også direktør Niels Andreasen fra SALA bakker op om de regionale netværksgrupper:
- De har helt klart tjent et formål, nemlig en gensidig højnelse af vidensniveauet. Ingen tvivl om det, som han siger.
Arbejdsmarkedsstyrelsen har netop offentliggjorte rapport om EU-udvidelsens betydning for det danske arbejdsmarked får netværksgrupperne ligeledes nogle positive ord med på vejen.
Det har, skriver rapporten, været vanskeligt at gennemføre en effektiv kontrol med, om reglerne overholdes.
Men som rapporten så fortsætter: "Et tæt samarbejde mellem forskellige myndigheder og arbejdsmarkedets parter har dog i stor udstrækning muliggjort en inddæmning af problemet."
Ikke ond vilje…
Alligevel prioriteres indsatsen i netværksgrupperne ikke højt hos alle lokale arbejdsgiverrepræsentanter. Som Kurt Olsen, der har deltaget i netværksmøderne som SALA-repræsentant i Viborg, siger:
- Det er ikke noget, vi vil prioritere vildt højt.
Han medgiver dog, at han har fået et udbytte med hjem fra møderne, som han har deltaget i.
DA's lokale repræsentant i Esbjerg, afdelingschef Axel Lindgreen fra A/S Aerovit Petfood, er noteret som fraværende fem gange.
- Det er bestemt ikke ond vilje, at jeg ikke har været der. Men møderne ligger jo i arbejdstiden, og så ligger der nogle andre møder eller aftaler, og man må jo prioritere, siger Axel Lindgreen og tilføjer:
- Somme tider skal man jo også huske at være der, hvor man hæver sin løn.
Oversigt over arbejdsgivernes manglende mødedeltagelse.
Oversigt over arbejdsgivernes manglende mødedeltagelse.