Skuffelse over arbejdsgiveres fravær fra illegal-møder
Arbejdsgivernes nedprioritering af indsatsen i de regionale netværk mod ulovlig arbejdskraft møder ringe forståelse blandt politikerne på Christiansborg.
De regionale netværk blev nedsat af justitsministeren i oktober 2003 netop for at myndigheder og arbejdsmarkedets parter i fællesskab skulle styrke indsatsen mod ulovlig arbejdskraft. Men arbejdsgiverne skulker i stort omfang fra møderne. Det var ikke meningen...
Sådan lyder den udbredte holdning blandt arbejdsmarkedsordførerne på Christiansborg, når Fagbladet 3F beder om en kommentar til, at arbejdsgiverne ikke deltager på fuld kraft i møderne i de regionale netværk.
De regionale netværk blev ellers nedsat af justitsministeren i oktober 2003 netop for at myndigheder og arbejdsmarkedets parter i fællesskab skulle styrke indsatsen mod ulovlig arbejdskraft.
Men som Fagbladet 3F har påvist med en oversigt over fremmødet, er repræsentanter for Dansk Arbejdsgiverforening udeblevet fra 23 ud af 56 møder, mens arbejdsgiverorganisationerne inden for det grønne område ikke har deltaget i 13 møder.
- Det er både dumt og skuffende, lyder det fra Ole Sohn (SF).
- Dumt, fordi det giver mistanke om, at arbejdsgiverne ikke tillægger indsatsen betydning. Og skuffende, fordi de regionale netværk netop skal sikre, at vi kan byde arbejdskraft fra Østeuropa velkommen på ordentlige vilkår, uddyber han.
Dybt problematisk
- En meget besynderlig prioritering, lyder den umiddelbare kommentar fra Thomas Adelskov (S). Han understreger, at partierne bag Østaftalen (V,K, R, S og SF) selvfølgelig havde forventninger om en aktiv indsats fra arbejdsmarkedets parter, da netværksgrupperne blev etableret for godt to år siden.
- Vi forestillede os i hvert fald ikke en tilbagelænet og afslappet holdning, tilføjer han.
Den radikale arbejdsmarkedsordfører Elisabeth Geday karakteriserer arbejdsgivernes ringe fremmøde som "beklageligt", men hun skynder sig at understrege, at hun ikke tror, det manglende fremmøde er en bevidst nedprioritering fra arbejdsgivernes side.
- Hvis de ikke har tid, så er det fordi, de har meget andet at lave. Men hvis det derimod er en bevidst handling, er det dybt problematisk, som hun siger.
Skuffede forventninger
Venstres arbejdsmarkedsordfører Jens Vibjerg bekræfter, at tanken bag de regionale netværk selvfølgelig var, at arbejdsmarkedets parter skulle deltage aktivt.
- Men vi kan jo ikke pålægge dem mødepligt, lige som man ikke kan tvinge hesten til at drikke vand, når den er ført frem til truget, forklarer han.
Jakob Axel Nielsen (K) vurderer, at det ringe fremmøde må skyldes, at arbejdsgiverne ikke får noget ud af møderne. Han tror også, at fagbevægelsen har større interesse i at tale med myndighederne om ulovlig arbejdskraft, end arbejdsgiverne har.
- Det er jo i høj grad fagbevægelsen, der har fingeren på pulsen, tilføjer han.
Ikke særlig smart
To af Folketingets partier - Dansk Folkeparti og Enhedslisten - er ikke med i Østaftalen.
Ifølge Bent Bøgsted (DF) er det "ikke særlig smart", at arbejdsgiverne ikke møder frem for fuld skrue.
- Et ringe fremmøde virker jo ikke, som om man er interesseret i at få løst problemerne. Tværtimod kan man da let få den tanke, at de er mere interesserede i arbejdskraftens fri bevægelighed end i ordnede forhold, siger Bent Bøgsted.
Heller ikke Enhedslistens Jørgen Arbo-Bæhr er synderlig overrasket over, at arbejdsgiverne ikke giver indsatsen i de regionale netværk topprioritet.
- De vil ikke fedtes ind i noget, lyder hans vurdering.
- Og det er ærgerligt, fordi Østaftalen dermed bliver mindre effektiv, mener han.
Konsulent Carsten Madsen fra Justitsministeriets Politikontor oplyser, at ministeriet først i det nye år vil udarbejde en evaluering af indsatsen i de regionale netværk mod ulovlig arbejdskraft.
- Evalueringen er en del af aftalen fra oktober 2003, oplyser han.
Oversigt over arbejdsgivernes manglende mødedeltagelse.
Oversigt over arbejdsgivernes manglende mødedeltagelse.