Konstant 4.000 østarbejdere i Danmark

Hver måned udstedes 4-500 nye arbejdstilladelser til borgere fra de nye EU-lande. Men samlet rykker antallet af østeuropæere, der arbejder efter Østaftalen, sig kun lidt.

De fleste aktive arbejdstilladelser til østeuropæere vare i december udstedt inden for gartneri, landbrug og skovbrug. Det er dog uvist om den polske juletræsfælder på billedet havde sine papirer i orden. (Foto: Michael Bo Rasmussen)De fleste aktive arbejdstilladelser til østeuropæere vare i december udstedt inden for gartneri, landbrug og skovbrug. Det er dog uvist om den polske juletræsfælder på billedet havde sine papirer i orden. (Foto: Michael Bo Rasmussen)

Antallet af lønmodtagere fra de nye EU-lande med arbejde i Danmark efter Østaftalen har tilsyneladende bidt sig fast på omkring 4.000. Det har i hvert fald nogenlunde været niveauet det seneste halve år.

Det viser en opgørelse fra Arbejdsmarkedsstyrelsen fra årsskiftet.

Fra juli til december 2005 har antallet af såkaldte aktive arbejdstilladelser til lønmodtagere fra de nye EU-lande blot svinget mellem godt 3.800 og 4.027.

Tallene er ikke udtryk for, at det er de samme østarbejdere, der bliver i Danmark. I samme periode er der udstedt 4-500 nye arbejdstilladelser hver eneste måned med undtagelse af december, hvor tallet blot var 272. Med andre ord sker der en udskiftning på omkring ti procent af østarbejderne hver måned.

Totalt set er der siden 1. maj 2004 til årsskiftet 2005-06 udstedt 7.393 arbejdstilladelser til arbejde efter overgangsbestemmelserne.

Efter en beskeden interesse lige efter EU-udvidelsen, boomede antallet af arbejdstilladelser hen over forår og sommer 2005. Således trådte alene i juni 1.070 nye arbejdstilladelser i kraft.

Overgangsbestemmelserne indebærer, at lønmodtagere fra de nye EU-lande skal arbejde på dansk overenskomst - eller hvad der svarer dertil.

Halvdelen på det grønne område

Flere end halvdelen af samtlige arbejdstilladelser er givet til arbejde inden for det grønne område, gartneri, landbrug og skovbrug, der også konstant har omkring halvdelen af de til enhver tid værende aktive arbejdstilladelser.

Det overrasker ikke i 3F's Grønne Gruppe.

- Arbejdsgiverne havde jo meddelt deres interesse for udenlandsk arbejdskraft, længe inden EU blev udvidet, så det har været ganske forventeligt, at det grønne område står for en meget stor del af det samle antal arbejdstilladelser, siger Morten Fischer-Nielsen, forhandlingssekretær i Den Grønne Gruppe.

Kendetegnende for tilladelserne på det grønne område er, at mange er udstedt til arbejde hos arbejdsgivere, der ikke har kollektiv overenskomst. Således er hele syv ud af ti arbejdsgivere på det grønne område uden overenskomstdækning eller kontakt til det organiserede arbejdsmarked.

Det viser en opgørelse, som LO's Ugebrevet A4 har foretaget på baggrund af aktindsigt i arbejdstilladelserne i perioden 1. maj 2004 - 1. august 2005.

3F-besøg på små arbejdspladser

- Langt hovedparten af arbejdsgiverne uden overenskomst har blot én eller to ansat. Det er allerede aftalt med vores afdelinger, at de få uorganiserede og ikke overenskomstdækkede arbejdspladser med lidt flere ansatte skal have besøg med henblik på at få tegnet en overenskomst. Alle arbejdspladser med mange udlændinge har overenskomst, siger Morten Fischer-Nielsen.

Mens han går ud fra, at tingene er i orden på de overenskomstdækkede arbejdspladser, har han til gengæld en grim fornemmelse af, at alle ting ikke nødvendigvis er i orden på de små ikke-overenskomstdækkede arbejdspladser i især landbruget.

- Vi er bange for, at der i nogle tilfælde er tale om dobbeltstandarder. Én aftale til at blive godkendt og én aftale, der gælder på arbejdspladsen. Men det er svært, ja nærmest umuligt at bevise, hvis parterne er enige om spillet, siger han.

Flere i byggeriet

Arbejdsmarkedsstyrelsens nytårsopgørelse viser i øvrigt, at interessen for at arbejde inden for bygge og anlæg tilsyneladende er vakt inden for de seneste måneder Samlet er der udstedt knap 600 arbejdstilladelser til byggeområdet, hovedparten inden for det seneste halvår. I december var der 406 aktive arbejdstilladelser inden for området.

- Det bekræfter en tendens, vi har oplevet den seneste tid, siger forhandlingssekretær Ole Christensen fra Byggegruppen i 3F.

- Langt, langt de fleste bygningsarbejdere, der kommer til Danmark fra de nye EU-lande, kommer som udstationerede fra en virksomhed i deres hjemland, men flere danske virksomheder går nu direkte efter at ansætte den udenlandske arbejdskraft. Senest har vi set, at en af landets største entreprenører har meddelt, at man målrettet går efter at ansætte polsk arbejdskraft.

Omkring 80 procent af alle arbejdstilladelser er udstedt til borgere fra Polen og Litauen.

Flest arbejdstilladelser er udstedt til arbejdsgivere i Københavns-området og på Fyn.