Fiasko for søgning til voksenuddannelse
Dårligt samarbejde og utidssvarende regler blokerer for at flere ufaglærte får en erhvervsuddannelse via Grunduddannelse for Voksne, viser ny rapport fra Danmarks Evalueringsinstitut.
Blot 740 personer om året er i perioden 2000 til 2004 startet på en GVU, viser evalueringsrapporten "Grunduddannelse for voksne".
(Arkivfoto.) Danmarks Evalueringsinstitut offentliggør i dag en undersøgelse, der viser, at alt for få ufaglærte benytter Grunduddannelse for Voksne (GVU), som vejen til en egentlig erhvervsuddannelse.
GVU giver mulighed for, at ufaglærte med en realkompetencevurdering og en individuel uddannelsesplan i lommen kan tage en erhvervsrettet uddannelse, som kan afhjælpe manglen på faglært arbejdskraft.
3F synes, det er godt, at der endelig kommer en evaluering af GVU-ordningen, som slet ikke har haft den søgning, som politikerne forventede, da den blev indført i 2000. Blot 740 personer om året er i perioden 2000 til 2004 startet på en GVU, viser evalueringsrapporten "Grunduddannelse for voksne".
3F: Afgørende mangler
Men 3F's forbundssekretær Per Christensen understreger, at GVU-ordningen efter 3F's opfattelse lider af afgørende mangler, som gør, at 3F i stedet anbefaler sine medlemmer at gå voksenlærevejen, hvor man er sikker på at få sit svendebrev.
Ifølge rapporten fra evalueringsinstituttet, der er en selvstændig institution under undervisningsministeriet, halter det flere steder med GVU'en:
Samarbejdet mellem udbyderne af GVU og de kommunale jobcentre fungerer for dårligt. Samtidig peger erhvervsskolerne, som udbyder GVU, på, at jobcentrene er mere optagede af at få de ledige hurtigt i arbejde end af at finde langsigtede løsninger, hvor ledige får en uddannelse.
GVU skal gøres synlig
Rapporten peger også på, at arbejdsløshedssystemets regler om lediges mulighed for at uddanne sig, er en reel barriere.
Sekretariatschef Lars Kunov, Industriens Uddannelser, formand for ekspertgruppen bag evalueringen, pointerer, at der er brug for et meget tættere samspil mellem erhvervsskolerne og jobcentrene.
- Og så skal både erhvervsskoler, jobcentre, vejledere, arbejdsmarkedets parter og ministeriet blive bedre til at synliggøre GVU som en løsning, siger han.
Støtter anbefalinger
Forbundssekretær i 3F Per Christensen hæfter sig især ved, at rapporten anbefaler, at jobcentrene i langt større udstrækning bør fokusere på, at de ledige bruger GVU.
- Desuden hæfter vi os ved, at man har konstateret en stor forskel i den måde, uddannelsesinstitutionerne arbejder med ordningen på, og at man anbefaler en større ensartethed. De anbefalinger støtter vi, siger han.
Det fremgår også af rapporten, at man inden for en lang række brancher foretrækker voksenlærlingeordningen frem for GVU-ordningen.
3F: Voksenlære er vejen frem
- Det gælder også på de fleste af 3F's uddannelser. Vi mener, at GVU-ordningen lider af afgørende mangler, som gør, at vi hidtil har anbefalet vores medlemmer at gå i voksenlære, hvor man laver en lærlingeaftale med sin virksomhed, siger han.
Han understreger, at uddannelsestiden er afkortet i forhold til den normale erhvervsuddannelse for unge.
- Voksenlærlingen er også sikker på at få sit svendebrev og er som regel også sikret en særlig høj voksenlærlingeløn. Især usikkerheden om overhovedet at kunne blive færdig med uddannelsen inden for en overskuelig tid er en afgørende mangel ved GVU-ordningen, siger han og fremhæver, at voksenlærlingeordningen bruges på mange af 3F's områder med succes.