125 mio. kr. til mere efteruddannelse

Nu bliver der sat turbo på vejledningen af voksne for at få flere til at efteruddanne sig. Virkemidlerne er uddannelsesambassadører på arbejdspladserne, en professionel arbejdspladspladskontakt, en ny hjemmeside og en systematisk evaluering.

Det er hovedpunkterne i en omfattende plan, som regeringen sammen med partierne bag globaliseringsaftalen (Socialdemokraterne, de radikale og Dansk Folkeparti) netop er blevet enige om. De fem partier afsætter 75 millioner kroner de kommende tre år til en massiv udbygning af vejlednings- og rådgivningsindsatsen på voksen- og efteruddannelsesområdet. Indsatsen suppleres med de allerede afsatte 50 millioner kroner til opsøgende arbejde i forbindelse med Forberedende Voksenundervisning, så der samlet anvendes 125 millioner kroner til voksenvejledning over de næste tre år.
Undervisningsminister Bertel Haarder (V) glæder sig over, at voksenvejledningen får en saltvandsindsprøjtning, og at der er bred opbakning til initiativet.
- Danmark er verdensmester i at bruge voksen- og efteruddannelserne, men der er stadig for mange, som undlader en nødvendig opkvalificering. Med en massiv saltvandsindsprøjtning i form af en professionel besøgstjeneste om voksenuddannelse får vi nu en god mulighed for at komme helt ud til nye brugere. Vi ved, at når folk først én gang har prøvet efteruddannelse, kommer de igen og efterspørger mere uddannelse, siger Bertel Haarder.
Aftalen rummer r fire nyskabelser:
* Der anvendes 100 millioner kroner til at styrke den opsøgende vejledning og rådgivning helt ude på arbejdspladserne. Der etableres 20 landsdækkende voksenvejledningsnetværk med erhvervsrettede udbydere af voksen- og efteruddannelse, voksenuddannelsescentrene (VUC), jobcentre, beskæftigelsesregioner, erhvervsservicecentre og vækstfora i de nye netværk. Netværkene skal stå i spidsen for at rådgive virksomheder og især kortuddannede. Desuden skal netværkene uddanne kyndige vejledere i virksomhederne, som kaldes for uddannelsesambassadører. De udpeges typisk blandt tillidsrepræsentanter, mellemledere eller ildsjæle blandt kollegerne. Vejledningsnetværkene skal også etablere virksomhedsnetværk blandt især små og mellemstore virksomheder for herigennem at styrke dialogen om voksenuddannelse.
* Der afsættes 13 millioner kroner til etablering af et Nationalt Center for Kompetenceudvikling. Det skal imødekomme det stigende behov for at dokumentere og vurdere effekterne af voksen- og efteruddannelsesindsatsen. Det nye center skal indsamle og formidle viden om alle aspekter af voksen- og efteruddannelse og give en saltvandsindsprøjtning til den danske forskning på området. Centret skal også evaluere den iværksatte voksenvejledningsindsats.
* Der afsættes 12 millioner kroner til at udvikle en internetbaseret vejledningsportal, der navnlig henvender sig til eksisterende brugere af voksen- og efteruddannelse og til vejledere. Den vil indeholde en oversigt over alle offentlige voksen- og efteruddannelser og give brugerne mulighed for at afprøve forskellige test- og karriereplanlægningsværktøjer samt dokumentationsredskaber for realkompetencevurdering.
* Der etableres et nyt nationalt voksenvejledningsråd, der skal følge og rådgive undervisningsministeren om voksenvejledning. Arbejdsmarkedets parter repræsenteres i rådet.
Hele aftalen kan findes på adressen http://www.uvm.dk/07/documents/vejl.pdf