Plads til svage trods finanskrisen

Skal ældre og syge skånes mod fyringer? Flere virksomheder afskediger blandt de, der kan yde en fuld indsats og beholder de, der er ansat på særlige vilkår.

Det er fristende at hælde de svage ud - men en del virksomheder beholder alligevel ansatte "på særlige vilkår2".Det er fristende at hælde de svage ud - men en del virksomheder beholder alligevel ansatte "på særlige vilkår2".

Kølerfabrikken Nissens i Horsens har måttet opsige 156 timelønnede, men det er ikke gået ud over de, der er tæt på efterløn eller er meget syge. De får lov at blive, samtidig med at virksomheden aktivt forsøger at hjælpe de fyrede videre.

I et stykke tid har arbejdspladserne haft plads og økonomi til at tage imod fleksjobbere og andre, der ikke kan yde en fuld indsats, men den holdning udfordres af finanskrisen. Skal nogle skånes, og skal de fuldt arbejdende ryge ud først?

Hotel Comwell Borupgaard i Snekkersten i Nordsjælland fortsætter med at uddanne 11 indvandrerkvinder til rengøringsassistenter. Det sker, selv om hotellet godt kan mærke finanskrisen.

Virksomheder kan godt være socialt ansvarlige, selv om verdensøkonomien halter. Det mener Center for Aktiv BeskæftigelsesIndsats, CABI, der fungerer under Beskæftigelsesministeriet. CABI prøver at holde hånden under ved at oprette en særlig afdeling om finanskrisen på sin hjemmeside. Her er der masser af gode tip til arbejdspladserne, også om hvordan de kan bistå de, der bliver fyret.

Grundfos

- Hvis man er en socialt ansvarlig virksomhed, fyrer man ikke dem, som har størst behov for at blive fastholdt. Sådan sagde Grundfos’ bestyrelsesformand og tidligere koncernchef Niels Due Jensen på en konference i december sidste år.

Den holdning kom til test, da den midtjyske pumpefabrik kort efter nytår så sig nødsaget til at afskedige 208 medarbejdere. Men virksomheden har fortsat ca. 125 ansatte på særlige vilkår, og der er kommet endnu mere turbo på at fastholde syge.

Har vi råd?

Center for Aktiv BeskæftigelsesIndsats mener, at selv om finanskrisen sætter meget på spil for virksomheder, så har de stadig mulighed for at fungere socialt ansvarligt. Hjemmesiden sætter fokus på de spørgsmål, som diskuteres på mange arbejdspladser i øjeblikket:
  • Har vi råd til at ansætte socialt udsatte - eller bare til at fastholde dem, vi allerede har?
  • Er der alternativer til afskedigelse, og, hvis ikke, hvordan afskediger vi så på en ordentlig måde?
  • Skal al kompetenceudvikling sættes på stand by, eller skal der tværtimod sættes turbo på opkvalificeringen, så medarbejderne er klar til næste opsving?
  • Kan man bevare og udvikle sit sociale engagement selv i en krisetid?


Få gode ideer til at tackle finanskrisen

Ansvarlig fyring

En afskedigelse opleves af mange som et overgreb, men alligevel kan virksomheden godt forsøge at gennemføre processen på en ansvarlig måde. Kølerfabrikken Nissens i Horsens har ligefrem udarbejdet en drejebog for, hvordan det skal gøres. Den sikrer, at alle ved, hvad der skal foregå og forhindrer kiks, hvor medarbejdere efterlades i uvished.

Drejebogen slår blandt andet fast, at virksomheden i opsigelsesperioden betaler kursusgebyrer. Forløbet omfatter også uddannelsesplaner, praktikforløb og hjælp til at finde andet arbejde. Desuden lover Nissens at bevare kontakten til de opsagte.

Drejebog for ansvarlig opsigelse