45 fagligt aktive dræbt i Colombia i 2009
EU nærmer sig frihandelsaftale med Colombia trods forsatte overgreb på tillidsfolk. Det møder kritik fra 3F og flere andre organisationer.
EU nærmer sig en omstridt handelsaftale med Colombia. Ikke færre end 45 faglige leder blev myrdet i Colombia i 2009. Det viser en ny rapport fra Colombias Nationale Arbejdsmarkedsskole.
Colombia har i årevis været det land i verden, hvor flest fagligt aktive bliver slået ihjel. Mordene ledsages af en lang række overgreb på arbejderes ret til at danne fagforeninger og kræve bedre vilkår.
På samme tid er EU nu tæt på at indgå en frihandelsaftale med Colombia og Peru, der favoriserer de to lande i samhandlen med EU-landene.
Efter ni forhandlingsrunder er aftalen mellem EU og Colombia på plads, Aftalen skal dog stadig godkendes af EU-Parlamentet, før den kan træde i kraft. Ifølge Kommissionens tal vil den nye frihandelsaftale begunstige Colombia og Peru inden for handel med bananer på bekostning af de øvrige latinamerikanske lande. Toldsatsen for de to lande er nemlig under det halve af tolden for resten af kontinentet, ifølge EU's egne oplysninger. Så sent som i december 2009 indgik EU en toldaftaler om bananer med de øvrige lande i Latinamerika.
3F: EU sender forkert signal
Frihandelsftalen møder kritik fra 3F.
- EU giver Colombia særstatus i bananhandlen, selv om landet fortsat præges af uhyrlige overgreb på arbejderes rettigheder og gentagne drab på tillidsfolk. Det er et helt forkert signal at sende, hvis man vil forsvare menneskerettighederne for de fattigste, siger Jesper Nielsen, international rådgiver i 3F.
Han peger på, at andre lande i modsætning til Colombia har oplevet fremskridt for arbejdere rettigheder. Disse lande risikerer at miste markedsandele til Colombia og Peru på grund af den nye aftale. Det gælder blandt i Ecuador, hvor arbejderes ret til at organisere sig er blevet styrket gennem landets nye forfatning.
- Colombia bliver belønnet for sine mange forbrydelser mod landets arbejdere. Der er ingen sammenhæng mellem overholdelse af de internationale konventioner for faglige rettigheder og EU's handelspolitik i denne sag, siger Jesper Nielsen.
Kritik fra Amnesty
EU's handelskommissær lagde i en tale til parlamentet den 16. marts vægt på, at aftalen skal fremskynde forbedringer af forholdene.
- Vi benægter ikke virkeligheden. Vi ved, at der har været krænkelser af menneskerettighederne. Men det er også sandt, at Colombia virkelig stræber efter at sætte et endeligt punktum for sin historie med vold og fortvivlelse, sagde Karel De Gucht.
Ifølge Colombias regering er forholdene for fagligt aktive blevet forbedret de seneste år. Landets fagbevægelse peger derimod på, at undertrykkelsen fortsætter.
Den internationale fagbevægelse og organisationer som Amnesty International og Oxfam kritiserer handelsaftalen kraftigt i lyset af de mange drab på faglige ledere i Colombia. Der er stadig en mulighed for, at EU-Parlamentet underkender aftalen.
3F støtter landarbejdere i Colombia gennem det regionale netværk Colsiba.
Sejr for landarbejdere
I januar i år blev en colombiansk arbejder blev såret og 185 måtte flygte fra deres hjem, da bevæbnede bøller angreb palmeplantagen Palo Alto i et angreb på arbejdspladsens fagforening.
Alle de fagligt organiserede blev fyret, men efter ugers strejke og internationalt pres accepterede plantagens ledelse i begyndelsen af marts at genansætte de fyrede. Firmaet lover desuden at forhandle med fagforeningen Sintranagro og anerkende de ansattes ret til at organisere sig.