Regering støtter krig mod fagligt aktive
Der er brug for internationalt pres for et opgør med retsløse tilstande i Colombia, siger to menneskeretsforkæmpere, der besøger Danmark.
Yessika Hoyos far blev myrdet, fordi han var tillidsmand. Nu kæmper hun for retfærdighed og sikkerhed for fagligt aktive i Colombia. (Foto: Peter Rasmussen) - 2704 fagligt aktive er blevet dræbt. En af dem var min far. Han døde for kugler affyret af statsmagten, og han er langt fra den eneste, hvor myndighederne har et direkte ansvar.
Ordene er colombianeren 25-årige Yessika Hoyos'. Hun er menneskeretsadvokat. Efter mordet på sin far har hun viet sit liv til kampen for fagligt aktives rettigheder og sikkerhed i Colombia. I 2001 blev hendes egen far offer for et af de mange overgreb mod fagforeningsledere i det urolige land. Som i de fleste andre tilfælde er hans mordere aldrig blevet dømt. Yessika Hoyos besøger 3F's konference om solidaritet med Colombia. Tidligere har hun holdt tale for Kongressen i USA og modtaget amerikansk fagbevægelses solidaritetspris.
- Vi kan registrere ene drab efter det andet, hvor gerningsmændene går fri. Derfor fortsætter forbrydelserne. Vi har beviser på, at hæren i flere tilfælde har dræbt fagligt aktive. Bagefter bliver de myrdede beskyldt for at være guerilla-soldater, fortæller Yessika Hoyos.
Forbindelse til hæren
Hoyos dannede efter sin fars død organisationen ”Sønner og døtre mod straffrihed,” for at kræve retfærdighed for de mange tilfælde af mord og tortur. Sidste år blev 49 tillidsfolk myrdet i Colombia.
- Jeg mistede min far, og det har ikke været nemt. Alle, der er aktive i fagforeninger i Colombia, er modige mennesker. De risikerer deres liv. Alligevel bliver de ved med at kræve en retfærdig fremtid for landet.
Men morderne har højtstående venner.
- Den næstkommanderende i Colombias efterretningstjeneste har leveret lister over fagligt aktive til de paramilitære dødspatruljer. Derfor er det bydende nødvendigt med internationalt pres for et opgør med de retsløse tilstande i Colombia, siger Yessika Hoyos.
På grund af de mange overgreb er kun 4 procent af arbejderne organiseret i en fagforening i Colombia. Blot en procent er dækket af en overenskomst.
- Enhver, der kritiserer regeringen og kræver respekt for menneskerettighederne, bliver beskyldt for at være terrorist eller stå i ledtog med militante oprørere, fortæller Yessika Hoyos.
Mere militær på vej
Undertrykkelsen af de faglige rettigheder står ikke alene, forklarer Raul Arroyave, der er international sekretær i Colombias faglige landsorganisation, CUT.
- Yessikas historie e desværre meget typisk. Regeringen bygger sit projekt på tre søjler: Krig mod terror. Koncessioner til udenlandske selskaber. Og undertrykkelse af arbejdernes rettigheder. Det er dens base for at skaffe flere udenlandske investeringer, siger Raul Arroyave.
65 procent af colombianerne lever under fattigdomsgrænsen. Blot 13 procent af arbejderne tjener mindstelønnen, der svarer til 1200 kroner om måneden.
En ny aftale om en amerikanske militærbase i Colombia er med til øge den spændte situation i landet, fortæller de to colombianere. De udenlandske soldater på basen har total immunitet for de udenlandske soldater.
- Vi oplever i øjeblikket en total militarisering af landet. Det har store negative konsekvenser, ikke blot for fagligt aktive, men for alle der kæmper for fred og menneskerettigheder, siger Raul Arroyave.