Svensk fagbevægelse dybt rystet
Den svenske udstationeringslov skal laves om, siger svensk LO – nej siger den svenske regering
Hans Tilly fra forbundet Byggnads i Sverige er rystet over nederlaget ved EF-domstolen. Den svenske fagbevægelse er dybt rystet over EF-domstolens dom, der siger, at det strider imod EU-retten, at bygningsarbejderforbundet Byggnads brugte blokade og fik hjælp af andre forbund til en sympatikonflikt, for at få et lettisk byggefirma til at tegne overenskomst.
Den svenske fagbevægelse hæfter sig især ved, at domstolen skriver, at det var uklart, hvad den svenske fagbevægelses overenskomstkrav reelt indebar i løn for det lettiske firma. Overenskomstkravet gik dermed videre end den minimumsbeskyttelse, der er garanteret i udstationeringsdirektivet.
Problemet i Sverige (og i Danmark) er imidlertid, at der ikke findes lovbestemte minimumslønninger og at det er meget svært gennemskueligt, hvad der er minimumslønnen. Det var det i hvert fald i den konkrete sag, sagde domstolen.
Kræver loven lavet om
Den svenske fagbevægelse mener derfor, at svaret på dommen er, at den svenske implementering af udstationeringsdirektivet – den svenske udstationeringslov – skal gøres tydeligere, så det er klart, hvilke minimumsstander i kollektive overenskomster, som udenlandske virksomheder skal overholde.
Den svenske LO-formand Wanja Lundby-Wedin noterer, at dommen anerkender retten til at iværksætte blokader og sympatikonflikter for at få overenskomst med udenlandske firmaer.
- Det uventede er, at domstolen ikke mener, at den svenske udstationeringslov er præcis nok. Derfor appellerer vi til regeringen om at få tydeliggjort loven, siger hun.
Det samme er budskabet i Byggnads.
Men det kan hun godt glemme. Arbejdsmarkedsminister Sven Otto Littorin siger til svensk TV, at der ikke skal ændres i loven.
Europæisk bekymring
Mens svensk fagbevægelse er rystet, så er de svenske arbejdsgivere tilfredse med, at Byggnads har tabt. Arbejdsgiverorganisationen Svenskt Näringsliv siger, at nu må fagbevægelsen indse, at man er en del af EU's indre marked.
Svensk fagbevægelse får opbakning fra sammenslutningen af europæiske fagforbund ETUC, der udtrykker bekymring for hele det nordiske aftalesystem.
- Vores bekymring drejer sig om de udfordringer, dommen giver for det meget succesrige, fleksible kollektive aftalesystem i Sverige og de andre nordiske lande, siger ETUC's generalsekretær.
- Disse arbejdsmarkedsmodeller er for nylig blevet fremhævet af EU-kommissionen, siger han.
ETUC mener, dommen vil give vanskeligheder for fagforeningers muligheder for at sikre lige behandling og beskyttelse af arbejderne uanset nationalitet.
ETUC mener, at de nordiske lande på baggrund af dommen bliver nødt til at revurdere de-res implementering af udstationeringsdirektivet