Københavnske murerlærlinge tvinges til Vestjylland

Københavnske murerlærlinge kalder det en pistol for panden, når de tvinges til at søge job meget langt fra deres bopæl. Nægter de at at søge, kan det koste dem uddannelsen.

Arbejdsgiverorganisationen Dansk Byggeri kræver, at de tekniske skoler lever op til de såkaldte EMMA-kriterier, der blandt andet fordrer geografisk mobilitet.Arbejdsgiverorganisationen Dansk Byggeri kræver, at de tekniske skoler lever op til de såkaldte EMMA-kriterier, der blandt andet fordrer geografisk mobilitet.

Søg en ledig læreplads i Vestjylland eller drop ud af uddannelsen.

En række murerlærlinge i skolepraktik føler, de har fået sat en pistol for panden: Hvis de ikke søger en læreplads flere hundrede kilometer fra deres bopæl, er det slut med uddannelsen.

Det er arbejdsgiverorganisationen Dansk Byggeri, der rasler med sablen og kræver, at de tekniske skoler lever op til de såkaldte EMMA-kriterier, der blandt andet fordrer geografisk mobilitet. Og konsekvensen af manglende mobilitet er, at de ikke opfylder betingelserne for skolepraktik, og så bliver uddannelsen afbrudt.

- Det er intet mindre end en pistol for panden, at man direkte truer lærlingene med afbrudt uddannelse, hvis de ikke kaster det hele fra sig og søger job i Vestjylland, vurderer Jens Kirkegaard, faglig sekretær i Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening i København

Udviklingschef i Københavns Tekniske Skole Tøger Kyvsgaard bekræfter, at virkeligheden kan være en afbrudt uddannelse, hvis man ikke er geografisk mobil.

- Om det er rimeligt eller ej, har jeg ingen kommentarer til. Jeg har et regelsæt at forholde mig til, siger han til Nyhedsbrevet 3F.

Ikke hensigtsmæssigt

Der er flere midt- og vestjyske byggefirmaer, der ikke har kunnet få besat lærepladser. Dansk Byggeri skrev derfor for godt en måned siden til landets tekniske skoler om at "få matchet behovet".

Dansk Byggeri foreslog, at alle 60-70 skolepraktiklærlinge blev sendt til et orienteringsmøde i Jylland med Dansk Byggeri og lokale byggefirmaer.

- Vi fandt det imidlertid ikke hensigtsmæssigt at sende 60 elever til Jylland til information, når der på det tidspunkt var 12 ledige pladser, oplyser Tøger Kyvsgaard.

- Vi foreslog derfor fire andre modeller, hvoraf Dansk Byggeri har valgt den ene, der består i, at virksomhederne, der har ledige lærepladser, opslår dem på hjemmesiden praktikpladsen.dk, der er oprettet til det samme. Det er sket i sidste uge, og vi har samtidig gjort alle elever i skolepraktik bekendt med mulighederne for at få en læreplads i Jylland.

Dansk Byggeri beskylder i en pressemeddelelse Københavns Tekniske Skole for at svigte lærlingene og for at have afslået samarbejde.

- Det forstår jeg ærligt talt ikke meget af, siger Tøger Kyvsgaard.

Lugter af politik

Jens Kirkegaard forstår ikke, at Københavns Tekniske Skole ikke har benyttet de seneste uger til at få arrangeret en tur til Jylland til et møde med de mestre, som mangler en murerlærling.

- Men jeg synes heller ikke, Dansk Byggeri har gjort meget for at løse virksomhedernes behov for lærlinge. Man har indtryk af, at Dansk Byggeri læner sig tilbage og kommer med direkte eller indirekte trusler. Det lugter mere af politik end et reelt ønske om at hjælpe de jyske medlemsvirksomheder, siger han.

Indtil for en uge siden havde ikke én eneste byggevirksomhed opslået en ledig læreplads på praktikpladsen.dk, som er det internetbaserede mødested for virksomheder og elever. Nu ligger der annoncer fra 19 midt- og vestjyske byggefirmaer, som mangler en murerlærling.

Københavns Tekniske Skole har i dag intet overblik over, hvor mange af de godt 60 lærlinge i skolepraktik, der har benyttet den seneste uge til at søge læreplads i det jyske. Det er aftalt at lave status i morgen, 11. oktober.