Lærlinge med børn skal ikke tvinges til Jylland
3F parat til at køre en sag hvis skolepraktiklærlinge, der er familiefædre, bliver smidt ud af uddannelsen, når de ikke tager en praktikplads i den anden ende af landet.
Bekim Aljije er glad for at være i murerlære, men hensynet til kone og snart to små børn gør, at han ikke søger praktikplads i Jylland - og dermed risikerer sin uddannelse. (Foto: Harry Nielsen.) 3F er parat til at afprøve, om man kan afbryde en erhvervsuddannelse, hvis eksempelvis en 26-årig forsørger og familiefar ikke vil søge en praktikplads i den anden ende af landet.
Det fastslår uddannelseskonsulent Flemming Jensen på baggrund af de seneste ugers tumult med københavnske murerlærlinge i skolepraktik. De er så at sige blevet truet til at søge ledige praktikpladser hos byggefirmaer i Vestjylland. I modsat fald risikerer de at blive smidt ud af uddannelsen.
Det er Undervisningsministeriets såkaldte EMMA-kriterier, der stiller krav til lærlingenes mobilitet. Af kriterierne fremgår det, at lærlingene skal være geografisk mobile og parate til at tage en "rimelig praktikplads også udenfor sit lokalområde".
- Selvfølgelig skal lærlingene være indstillet på at flytte sig for at få en læreplads, men der må være grænser for, hvor langt man koster lærlingene rundt i riget, ligesom man må se på den enkelte lærlings forhold, siger Flemming Jensen.
- EMMA-kriterierne er ikke blevet tolket, siden regeringen for et par år siden strammede dem. Hvis vi oplever, at lærlinge bliver bortvist fra uddannelsen på et åbenbart urimeligt grundlag, så rejser vi en sag, lover han.
Familien er vigtigst
Af 50 murerlærlinge i skolepraktik på Københavns Tekniske Skole har indtil videre 32 søgt en af de 21 praktikpladser, som 20 vestjyske byggefirmaer for nylig har opslået på hjemmesiden www.praktikpladsen.dk
En af dem, der ikke har sendt en ansøgning til Jylland, er 26-årige Bekim Aljije. Han har været i murerlære i et år og er i øjeblikket i skolepraktik, fordi han ikke har kunnet finde en læreplads i hovedstadsområdet. Han risikerer at ryge ud af skolen og uddannelsen ved ikke at søge et af de ledige jyske job.
- Jeg er gift, har et barn og har et mere på vej. Vi har besluttet ikke at rykke op fra Nørrebro, hvor vi er glade for at bo. Jeg kan heller ikke arbejde i Jylland på hverdage og kun komme hjem i weekenden. Det kan jeg ikke byde min kone og snart to børn. Koster det uddannelsen, er det dødærgerligt, fordi murerfaget er et spændende fag og godt arbejde. Men familien må være det vigtigste, siger han..
Bekim Aljije har dog ikke opgivet håbet om at finde en læreplads i Københavns-området. De næste par uger vil han, med hjælp fra skolen støvsuge mulighederne for en praktikplads i København og også sende uopfordrede ansøgninger.
- De siger, der er mangel på bygningsarbejdere og håndværkere i København, så jeg kan ikke forstå, hvorfor det ikke er muligt at få en praktikplads i Københavnsområdet. Det hænger ikke sammen, at vi skal tvinges til Jylland, siger han.
Ingen undtagelser
På Københavns Tekniske Skole koordinerer produktudviklingschef Tøger Kyvsgaard indsatsen med at matche skolepraktiklærlingene med praktikpladserne i Vestjylland.
Han er ikke bekendt med, at der kan gøres undtagelser for familieforsørgere.
- Reglerne gælder for både den 17-årige, der bor hjemme hos forældrene, og den 26-årige, der har stiftet familie og fået børn. Det har jeg fået bekræftet i Undervisningsministeriet. Hvis lærlingene ikke er geografisk mobile, opfylder de ikke betingelserne for skolepraktik. Vi har et regelsæt at følge, og det er vi nødt til at tage bogstaveligt, og det betyder, at de elever, der ikke søger nogle af de ledige praktikpladser, fortaber muligheden for at fortsætte i skolepraktik, siger Tøger Kyvsgaard.
Rigid fortolkning
Ungdomskonsulent i 3F Mattias Tesfaye kalder det et paradoks af de helt store, hvis man smider unge mennesker ud af en uddannelse, fordi de ikke er i stand til at flytte til den anden ende af landet.
- Der bliver mangel på faglært arbejdskraft, og regeringen har et mål om, at 95 procent af en ungdomsårgang skal have en uddannelse. Derfor vil det være helt tåbeligt både for samfundet og den enkelte, hvis man fortolker reglerne så rigidt, at man smider nogen ud af en uddannelse, hvis de ikke er parate til at tage en praktikplads i den anden ende af landet.
Det er en holdning, som murer Bjarne Munk er helt enig i. Han er skolepraktikinstruktør på den afdeling af Københavns Tekniske Skole, hvor Bekim Aljije gennemfører sin skolepraktik.
- Det vil være spild af ressourcer og talent, hvis reglerne betyder, at Bekim og andre af de dygtige unge mennesker tvinges til at afbryde deres uddannelse. Men jeg nægter indtil videre at tro på, at Danmark har genindført regler, der minder om slavehandel, siger han.