Flertal vælger frihed frem for løn
OK07: Selv om de kunne vælge løn eller pension frem for frihed, holder slagteriarbejderne næsten alle deres fridage, viser tal fra NNF. Nu indføres en tilsvarende ordning på industriområdet.
60 procent af slagteriarbejderne vælger at holde alle deres seks fridage. Og yderligere 10 procent holder nogle af fridagene, mens 27 procent vælger at få det hele udbetalt som løn - uden at holde fri. (Arkivfoto) De fleste slagteriarbejdere holder alle deres fridage. Det viser tal fra Nærings- og Nydelsesmiddelarbejder Forbundet (NNF), som var med til at indføre frit valg i overenskomsterne i 2003.
I den nye overenskomst på det store industriområde har man netop indført en lignende mulighed for at vælge mellem løn, pension og feriefridage. Og forhandlerne er blevet skældt ud for at have solgt den sjette ferieuge - altså de fem feriefridage, der blev indført i 2000.
- Sådan er det ikke gået hos os. Medlemmerne har i alt ret til seks feriefridage, og de holder i gennemsnit fri i 4,8 dage, siger Jens Peter Bostrup, der er næstformand i NNF.
Den opgørelse, han henviser til, bygger på tal fra 2005, og den dækker alene ansatte i Danish Crown. Men NNF oplyser, at tallene er dækkende for de andre brancher, hvor medarbejderne har frit valg i overenskomsten.
Seks ud af ti holder seks fridage
60 procent af slagteriarbejderne vælger at holde alle deres seks fridage. Og yderligere 10 procent holder nogle af fridagene, mens 27 procent vælger at få det hele udbetalt som løn - uden at holde fri. Meget få benytter sig til gengæld af muligheden for at få nogle af pengene sat ind på pensionskontoen.
- Det handler enten om frihed eller løn, og langt de fleste vælger altså friheden. Ordningen har været en stor succes. Vi fik lavet en undersøgelse, der viser, at 80 procent af medlemmerne er glade for muligheden, siger Jens Peter Bostrup.
Tidligere holdt NNF'erne alle deres fridage, men da havde de ikke muligheden for at få pengene udbetalt i stedet. På det store industriområde kan man allerede i dag få pengene, hvis man ikke har holdt sine fridage, når ferieåret er gået.
Pengene bliver på kontoen
På den baggrund, og på baggrund af NNF's erfaringer, frygter formanden for 3F's Industrigruppe ikke, at medlemmerne vil vælge fridagene fra i større omfang end hidtil.
- Som systemet er i dag, har man ingen garanti for at få pengene udbetalt, hvis man ikke har holdt sine fridage. Senest tre uger efter ferieåret er udløbet, skal man huske at søge om pengene - ellers er de tabt. Med den nye ordning bliver pengene bare stående på fritvalgskontoen, indtil man hæver dem, siger Børge Frederiksen.
Ifølge den nye industrioverenskomst svarer en fridag til 0,5 procent af ens løn.