Rekordmange på sygedagpenge

Antallet af syge danskere er nu højere end antallet af ledige. I andet kvartal var 92.000 danskere på sygedagpenge. Det er en stigning på 13.000 i løbet af et enkelt år, svarende til en stigning på 17 procent. Samtidig er ledigheden på vej under 90.000 personer, og netop manglen på arbejdskraft kan være en af årsagerne til det øgede sygefravær, skønner økonom Jens Vilhelmsen fra AErådet.

"Citronen bliver presset hårdere. Der er måske nogle svage grupper, som har fået fodfæste på arbejdsmarkedet, der er mere tilbøjelige til at blive syge. Der er måske nogle svage grupper, som har fået fodfæste på arbejdsmarkedet, der er mere tilbøjelige til at blive syge," siger Jens Vilhelmsen til Politiken.
Han har udarbejdet opgørelsen på baggrund af oplysninger fra det kommunale dataselskab KMD. Arbejdsgiverne betaler som hovedregel de første 15 dages sygdom, hvorefter kommunerne og staten overtager forsørgelsen, til folk er raske.
Beregningerne viser, at kommunerne i år vil bruge en milliard kroner mere til sygedagpenge, hvis udviklingen fortsætter, som den er begyndt. I alt vil det offentlige bruge nær 14 milliarder kroner til sygedagpenge.
Jens Vilhelmsen siger, at der er to meget uheldige effekter ved det stigende sygefravær.
”For det første bliver manglen på medarbejdere endnu mere overhængende, og for det andet må kommunerne bruge penge på sygedagpenge i stedet for bedre service til ældre, skoler, sundhed, børnepasning og så videre, siger Jens Vilhelmsen.
Han kalder det problematisk, at også antallet af langtidssygemeldte er steget. Hvor 10.000 personer i andet kvartal 2006 havde været syge i mere end et år, var der i andet kvartal 14.000 langtidssygemedlte.
Forsker Thomas Lund på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø vurderer, at en tredjedel af sygefraværet skyldes arbejdsmiljøet.
”Hvis vi forestiller os, at alle havde et lige så godt arbejdsmiljø som dem, der har det bedste arbejdsmiljø, så kunne sygefraværet mindskes med ca. en tredjedel. Men det er en teoretisk betragtning. Det vil aldrig være muligt at lave et ideelt arbejdsmiljø for alle,” siger Thomas Lund, som bl.a. peger på, at man næppe vil kunne undgå, at en flyttemand løfter tunge genstande gennem et helt arbejdsliv.
Han peger i øvrigt på livsstil som en anden faktor, der giver mere sygefravær.
”Rygning og overvægt boner ud i mere sygefravær. Der er ingen videnskabelige undersøgelser, der dokumenterer, at sygefraværet falder, hvis der gøres noget ved rygning og overvægt. Men jeg antager, at det vil være sådan,” siger Thomas Lund.