Ministerium afviser krav om lærlinge
Århus og København vil kræve lærlinge hos byggefirmaer, der får opgaver for de to kommuner. Men det er ulovligt, mener Undervisningsministeriet.
Manglen på praktikpladser er stor. Derfor var elever fra tekniske skoler i december på besøg hos Bertel Haarder for at diskutere situationen. (Foto: Harry Nielsen) Det vil være ulovligt, hvis landets to største kommuner kræver, at byggefirmaer ansætter lærlinge, hvis de vil arbejde for kommunerne. Det mener Undervisningsministeriet.
Århus Kommune har allerede besluttet, at lærlinge skal være et krav for at få del i kommunens store investeringspakke. I København er der flertal for at følge efter.
Men det er ikke lovligt, siger Jørgen T. Møller, der er kontorchef i Undervisningsministeriet.
- Det er et spørgsmål om konkurrenceregler. Vi har selv tidligere overvejet tilsvarende som de to kommuner i afsøgningen af muligheder for at forbedre praktikpladssituationen. Men der er ikke tvivl fra vores side om, at man ikke kan, siger han.
Klausul vil diskriminere
Jørgen T. Møller forklarer desuden:
- Man må kun opstille objektive, saglige og ikke-diskriminerende kriterier ved udbud. Og efter vores mening kan man ikke fastsætte en objektiv målestok for elevansættelser. Man kommer samtidig ind i forhold, hvor det ikke er et spørgsmål om, hvorvidt den enkelte virksomhed vil opfylde visse betingelser. Men om virksomheden faktisk har mulighed for det - det kræver jo eksempelvis godkendelse at have elever. Samtidig vil sådanne krav i udbudsbetingelserne også være diskriminerende overfor udenlandske firmaer, der ikke har mulighed for at opfylde kravet. Derfor er der ingen tvivl fra vores side, siger Jørgen T. Møller.
Han tilføjer, at spørgsmålet i første omgang hører under Konkurrencestyrelsen.
Ministerium ser begrænsninger
Ikke mindst 3F har presset på for krav om praktikpladser i forbindelse med udbud. Og ansvarlig for uddannelse hos 3F BJMF Jens Kirkegaard undrer sig.
- Selvfølgelig må det være muligt at opstille saglige kriterier om et vist antal praktikpladser, når man vil have del i skatteyderbetalt arbejde for det offentlige. Det mener man jo for eksempel i Århus Kommune. Ministeriet ser begrænsninger i stedet for muligheder, siger han.
Alene i byggeriet mangler flere end 1600 unge en praktikplads.