Unge uden uddannelse koster milliarder

Stik mod regeringens mål får færre og færre unge en ungdomsuddannelse. Frem til 2015 vil det koste Danmark cirka 36 milliarder kroner, viser ny analyse fra AE-rådet.

Frem til 2015 vil 82.000 unge i 26-årsalderen kun have folkeskolens afgangsprøve at gøre godt med. Det vil koste samfundet milliarder.
 (Arkivfoto)Frem til 2015 vil 82.000 unge i 26-årsalderen kun have folkeskolens afgangsprøve at gøre godt med. Det vil koste samfundet milliarder. (Arkivfoto)

Nye tal fra Undervisningsministeriet viser, at færre og færre unge får en ungdomsuddannelse. Det koster samfundet milliarder af kroner i mistet produktivitet. Det viser en ny analyse fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Tallene viser, at hver femte, der forlader folkeskolen, i dag ikke får en ungdomsuddannelse. Det er stik imod regeringens erklærede målsætning, om at 95 procent af en ungdomsårgang i 2015 skal gennemføre en ungdomsuddannelse.

Regning på 36 milliarder

- I årene fremover går Danmark glip af 5,8 milliarder kroner om året i tabt produktivitet, fordi 2015-målsætningen ikke er opfyldt. Det svarer til godt 36 milliarder kroner alene i årene 2009 til 2015, siger privatøkonom i AE Mie Dalskov.

82.000 uden uddannelse

Det er gået tilbage siden 2000, og frem til 2015 vil 82.000 unge i 26-årsalderen kun have folkeskolens afgangsprøve at gøre godt med. Mie Dalskov forklarer, hvordan milliardtabet opstår: - En person i fuldtidsjob med en kompetencegivende uddannelse bidrager med mellem én og 10 millioner kroner mere end personer, der kun har en folkeskoleuddannelse. Målt over hele livet.

Fingrene fra efterlønnen

Forbundssekretær i 3F Per Christensen mener, at Christiansborg-politikerne godt kan glemme alt om at røre ved efterlønnen. - AE har nu dokumenteret, hvordan uddannelse kan sikre fremtidens velfærd. I stedet for at hente pengene ved at forringe vilkårene for de mange, der har brug for efterlønnen. Fordi de er slidte efter et langt arbejdsliv, siger han. Men han har svært ved at få øje på regeringens politiske mod til for alvor at investere i de unges uddannelse. - De smukke målsætninger bliver mere og mere hule i takt med, at færre og færre unge får en uddannelse. Det er ikke et velfærdssamfund værdigt, siger han.