Færre ledige får uddannelse

Færre ledige får uddannelse, viser ny opgørelse. Det skuffer 3F, der mener, at mere uddannelse kan bremse flaskehalsproblemer.

 I tredje kvartal af 2005 var næsten 12.000 fuldtidsledige i gang med at dygtiggøre sig på uddannelse eller kursus. I tredje kvartal af 2006 var tallet faldet til 9.450. (Arkivfoto) I tredje kvartal af 2005 var næsten 12.000 fuldtidsledige i gang med at dygtiggøre sig på uddannelse eller kursus. I tredje kvartal af 2006 var tallet faldet til 9.450. (Arkivfoto)

Antallet af ledige dagpengemodtagere, der kommer på kursus eller i uddannelse, mens de er ledige, er faldet de seneste år. Det viser tal fra Danmarks Statistikbank, som 3F har set på.

I tredje kvartal af 2005 var næsten 12.000 fuldtidsledige i gang med at dygtiggøre sig på uddannelse eller kursus. I tredje kvartal af 2006 var tallet faldet til 9.450.

- Det er utroligt uheldigt, og det undrer os meget, at AF skærer ned på uddannelse som aktivering af de ledige dagpengemodtagere. Gennem hele 2006 har der været et fald i uddannelsesaktiveringen, selvom flaskehalsene på arbejdsmarkedet bliver flere og flere, siger arbejdsmarkedspolitisk sekretær i 3F Poul Hansen.

For dyrt

3F mener, at årsagerne kan være, at AF er begyndt at lukke ned i anden halvdel af 2006 for at sadle om til de nye jobcentre. En anden grund kan være, at AF udliciterer en stor del af opgaverne med at aktivere de ledige til private aktører.

- Når de private aktørers tilbud skal vurderes af AF, er der en stor tendens til, at AF vælger de billige tilbud, og det er netop de billige tilbud, der ikke rummer uddannelse overhovedet eller kun meget lidt, siger Poul Hansen.
Samtidig med faldet i uddannelsesaktiveringen er ledigheden også faldet med omkring 70.000 ledige siden januar 2004.

- Selvfølgelig kan man argumentere for, at når der bliver færre ledige, skal der også være færre ledige i uddannelsesaktivering. Men tværtimod. Den faldende ledighed bør ikke bruges til at skære i uddannelsesaktivering, for lav ledighed er netop med til at skabe flaskehalsproblemerne. Vi har faktisk stadig en relativt høj ledighed blandt ikke-faglærte og en stor efterspørgsel efter arbejdskraft med en erhvervsuddannelse i ryggen, og vi risikerer at skabe endnu større forskel mellem de personer, der er inden for på arbejdsmarkedet, og de, der er udenfor, pointerer Poul Hansen.

- Netop på grund af flaskehalsproblemerne burde der satses massivt på at uddanne de ledige, især når vi samtidig oplever et fald i den samlede voksen- og efteruddannelsesaktivitet på AMU-centre og tekniske skoler, siger han.