Østeuropæere går uden om Danmark
Danmark er langt fra førstepladsen på listen over lande, hvor østeuropæere har lyst til at arbejde. Det er foruroligende, mener Dansk Industri (DI), som vil have politikerne til at gøre mere forat markedsføre Danmark som et land, det er godt at tage et job i.
Opgørelsen viser ifølge dagbladet Information, at baltere, polakker og tjekker finder, at Storbritannien, Irland og Tyskland er mere attraktive at arbejde i end Danmark. DI-statistikken viser, at statsborgere fra de ti nye EU-lande i begyndelsen af 205 kun udgjorde 0,1 procent af den samlede befolkning i Danmark i alderen 15 til 64 år. I Irland var andelen to procent, i Tyskland 0,7 procent og i Sverige 0,2 procent.
Ifølge arbejdsmarkedspolitisk chef i DI, Mette Rose Skaksen, er der i mellemtiden nok kommet flere østarbejdere til Danmark, men det rykker ikke ved billedet af, at vi kun har ganske få østeuropæere i arbejdsstyrken.
- Tallene gør, at vi er nødt til at have mere fokus på, hvordan vi får flere østarbejdere hertil. Arbejdskraftmangel gør ifølge vores beregninger, at Danmark i løbet af de næste to år går glip af omkring 100.000 nye job, siger Mette Rose Skaksen.
Specialkonsulent i Dansk Byggeri, Søren Lange Nielsen, mener, at polakkernes udebliven fra Danmark kan skyldes, at de savner kendskab til landet, og at de har lige så svært ved at lære dansk, som vi har ved at lære polsk.
- De færreste polakker kender nogen, der har prøvet at arbejde i Danmark. I Irland, England og Tyskland har mange polakker derimod i forvejen familiemedlemmer eller venner, der arbejder og kan fortælle om vilkårene, siger Søren Lange Nielsen.
Mette Rose Skaksen mener desuden, at det høje skattetryk er med til at afholde udlændinge fra at tage arbejde her.
- Vi skal i højere grad markedsføre Danmark som et godt arbejdsland blandt andet via arbejdsformidlingernes europæiske samarbejde. Irland har fulgt en ambitiøs markedsførings-strategi, og det har virkelig været en succes, siger Mette Rose Skaksen.