Smudsigt modetøj på vej ud af butikkerne

Magasin og Tøjeksperten reagerer på Fagbladets afsløring af, at Tommy Hilfiger og Melka lader burmesiske arbejdere fremstille tøj under slavelignende forhold.

Tommy Hilfiger skylder en del danske tøjbutikker en god forklaring på, hvordan deres tøj fremstilles. (Kennet Havgaard)Tommy Hilfiger skylder en del danske tøjbutikker en god forklaring på, hvordan deres tøj fremstilles. (Kennet Havgaard)

- Hvis Tommy Hilfiger ikke vil gå gennem ild og vand for løse det her, kan vi selvfølgelig ikke handle med dem længere.

Så kontant udtrykker Adm. Direktør for Magasin du Nord, Henrik Busch, sig efter Fagbladet har afsløret at Tommy Hilfiger og Melka har fået produceret tøj på en slavefabrik i Thailand.

Han har øjeblikkeligt rettet henvendelse til Tommy Hilfiger i USA, og afkrævet dem en forklaring.

Også Adm. direktør for Tøjeksperten Ole Kiel tager skarpt afstand fra de forhold som Fagbladet dokumenterer.

- Det er jo grotesk, at folk kan arbejde under sådanne forhold. Vi taler med det samme med Melka, men jeg kan ikke garantere om vi fjerner det fra hylderne. Det er op til de enkelte købmænd. Men hvis det viser sig, at der er hold i anklagerne, er jeg sikker på, at det pågældende tøj vil blive fjernet, lover Ole Kiel.

Afventer Hilfigers forklaring

Også Henrik Busch lover, at fjerne tøjet, hvis Tommy Hilfiger ikke kommer med en ordentlig forklaring.

- Hvis det viser sig, at der er varer produceret på den pågældende fabrik bliver de fjernet fra hylderne. Hvad der så senere sker kommer an på Tommy Hilfigers holdning. Hvis de bare læner sig tilbage og ikke tager det alvorligt, kan vi ikke handle med dem.

Henrik Busch mener ikke Magasin kan være hundrede procent sikre på om deres leverandører overtræder gældende regler.

- Vi producerer ikke noget selv, og i vores fravær påtager vores leverandører sig et ansvar, og vi har i vores kontrakter med dem præciseret, at sådanne ting ikke må ske, siger Henrik Busch.

Etiske mindstemål mangler

Hos Tøjeksperten har man ikke præciseret, at almindelige etiske mindstemål skal overholdes. Men Ole Kiel regner med, at det bliver indføjet når Tøjeksperten snart skal lave nye kontrakter til deres leverandører.

- Men hvordan sikrer man, at de overholdes, spørger Ole Kiel.

- Det skal virker ordentligt overfor sådanne problemer. Men vi er meget opmærksomme på problemet og vil selvfølgelig ikke acceptere sådanne forhold. Men det vigtigste er at få de store producenter med på vognen, hvis man skal udrydde det her, understreger han.