Er du grov nok?
Fem lette råd til, hvordan du dagligt får nok fuldkorn at spise, så du både er mæt i længere tid og forebygger sukkersyge og hjertekarsygdomme.
Er det her din morgenmad - så er der plads til at par grove forbedringer. Et spansk rundstykke med tandsmør og en halv liter Mathilde. En klassiker uden lige, men desværre ikke særlig sund eller mættende, blandt andet fordi rundstykket ikke har en skygge af fuldkorn i sig.
Faktisk er vi danskere så sky over for fuldkornsbrød og fibersnegle, at cirka 90 procent foretrækker det hvide brød.
"Når vi spiser for lidt fuldkorn, mangler kroppen fiber og andre vigtige vitaminer, og det kan i sidste ende gå ud over helbredet," forklarer ernæringsekspert ved Suhrs Videnscenter Preben Hansen.
Mindst 75 gram om dagen
En velvoksen mand eller kvinde skal have cirka 75 gram fuldkorn dagligt, før han eller hun er dækket ind.
"75 gram fuldkorn svarer til en god portion havregryn og et par tykke skiver fuldkornsrugbrød om dagen, forklarer Preben Hansen og fortsætter:
"Der er masser af fiberkilder, som er lette at gå til. Det handler i bund og grund om, at vi skal ændre vores vaner."